Veliki uspeh Milana Mihajlovića u Nemačkoj

datum slika oktobar 14, 2014

Na nedavno završenom Festivalu savremene kamerne muzike u bavarskom gradu Kemptenu dominiralo je ime našeg kolege, kompozitora Milana Mihajlovića. Njemu je pripala čast da na Festivalu bude vodeća ličnost čija su se dela kroz celu manifestaciju provlačila kao crvena nit.

Festival u Kemptenu, kojim rukovodi poznati nemački pijanista Oliver Tringl, svake godine se bavi određenim evropskim regionom kako bi nemačkoj, austrijskoj i švajcarskoj publici (Kempten se nalazi na tromeđi tri države) prikazao u širem obimu muzičko stvaralaštvo kompozitora 20. i 21. veka određenih zemalja.

Milan Mihajlovich

Ove godine u centru pažnje bila je jugoistočna Evropa – zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska, Rumunija, Grčka i Turska. Kada je reč o srpskim kompozitorima, na programu su se našla dela Stevana Mokranjca, Josipa Slavenskog, Vasilija Mokranjca, Ljubice Marić i Marka Tajčevića, a dela iz opusa Milana Mihajlovića, kao rezidencijalnog kompozitora, izvedena su na pet od sedam festivalskih koncerata:Lamentozo za klarinet, violinu i klavir, Mala žalobna muzika za kamerni ansambl, Noturni za duvački kvintet i gudački kvartet, Elegija za violinu i klavir, a kao porudžbina festivala premijerno je izvedena Melanholija za obou i klavirski kvartet.

Po rečima autora odziv publike bio je izuzetan, sve koncerte je prenosio Bavarski radio a o uspehu koji su postigle njegove kompozicije rečito govore i pozivi od strane direktora dva festivala upućeni za sledeću godinu (festival u Dižonu i festival koji pokriva regiju Salcburga), kao i ponuda poznate nemačke diskografske kuće CPO iz Osnabrika da mu izda autorski CD.