Međunarodna aktivnost našeg Udruženja

datum slika mart 23, 2015

Miloš Zatkalik na Konferencija stvaralaca (Creators Conference), sastanku komiteta Evropskog foruma kompozitora (ECF) i generalnoj Skupštini Evropske alijanse kompozitora (ECSA)

23-25. februara tekuće godine prisustvovao sam u Briselu, kao predstavnik Udruženja kompzitora Srbije, Konferenciji stvaralaca (Creators Conference), sastanku komiteta Evropskog foruma kompozitora (ECF) i Generalne skupštine Evropske alijanse kompozitora (ECSA – European Composer and Songwriter Alliance).
Na Konferenciji stvaralaca koju već više godina organizuje ECSA, diskusije su se prevashodno usmeravale na pitanje zaštite autorskih prava koja su posebno ugrožena digitalnom tehnologijom. Među govornicima bili su Evropski komesar za kulturu i obrazovanje, potpredsednica Evropskog parlamenta i specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za kulturna prava. Ne samo kompozitori, već i sve ostale zainteresovane strane, uključujući predstavnie muzičkog biznisa i političkih struktura Evropske Unije, svesni su potrebe da se uloga stvaralaca afirmiše, a njihova prava, uključujući i materijalna poštuju, no očigledno je da postoje ozbiljni problemi kako to realizovati u uslovima novih tehnologija. Problemi postoje i u odnosima velikih korporacija koje su korisnici kompozicija, a koje su, zahvaljujući pre svega svojoj ekonomskoj moći, u poziciji na nameću kompozitorima nepovoljne uslove. Jedan od koraka koji predstoje jeste revizija evropskih propisa (acquis communaire) u domenu zaštite prava.
ECF koji deluje kao komitet ECSA, održao je sastanak na kome su uglavnom razmatrana pitanja relevantan za Generalnu skupštinu.
Na Generalnoj skupštini ECSA, pored rutinskih usvajanja izveštaja o radu, finansijskog izveštaja i planiranog budžeta, nastavljena je diskusija sa Konferencije stvaralaca. Značajne lobističke aktivnosti sprovedene su u prethodnom periodu i one se nastavljaju, kako bi se glas kompozitora što bolje čuo u evropskim institucijama.
Među ostalim planiranim aktivnostima posebno ističem sledeće:
• Nastavljaju se aktivnosti orkestra ECCO (European Contemporary Composers Orchestra). Posle veoma ohrabrujućeg koncerta održanog 24. februara (v. niže), postoji veliki entuzijazam da se takvi koncerti organizuju dvaput godišnje.
• Composers’ Directory: platforma/baza podataka koja bi trebalo da omogući povezivanje kompozitora i obrazovnih institucija.
• New Music Incubator: projekt koji povezuje izvođače i kompozitore u zajedničkom radu, uz izvođenje kompozicija koje se na taj način realizuju.
Mora se, međutim, primetiti da je u drugoj i trećoj tački – pre više godina planirane, pa i započete – došlo do priličnog zastoja.
Pomenuti koncert izveo je kamerni gudački ansambl Sturm und Klang (uglavnom mlađi belgijski muzičari), dirigent je bio Tomas van Herpen.

Program:
1. Mihajlo Trandafilovski: Diptih za solo violinu i gudački orkestar; solista Peter Šepard Sjerved
2. Mate Balog: Luka Marencio u Salcburgu
3. Lin Plaumen: Stargazer; solista Majkl Benet, tenor
4. Petri Jalava: Pinta – fantazija za gudački orkestar No. 2
5. Žan-Lik Fafšan: Ainsi une courbe, solista Kler Burder, violina
I kompozicije i izvođenje bili su na visokom nivou i može se smatrati da posle početnih problema, ovaj projekt predstavlja jedan od vrhunaca aktivnosti ECSA i svakako zavređuje budući angažman i podršku.

Miloš Zatkalik

Miloš Zatkalik na Konferenciji stvaralaca, 2.red prvi levo

Kamerni gudacki ansambl Sturm und Klang