Izveštaj sa Skupštine Udruženja kompozitora Srbije održane 28. marta 2015. godine

datum slika april 10, 2015

Na dnevnom redu bili su izbor predsednika i ostalih radnih tela Udruženja.

- Radno predsedništvo činili su Sonja Marinković, predsednik, Rade Radivojević i Milorad Marinković. Zapisnik je vodila Katarina Lazarević.

- Usvojeni su izveštaj o radu i finansijski izveštaj

- Za predsednika Udruženja jednoglasno je ponovo izabrana Ivana Trišić.

-Za članove Upravnog odbora izabrani su:
Ivana Stefanović, Milan Mihajlović, Ivan Brkljačić i Milorad Marinković, sekcija kompozitora ozbiljne muzike;
Snežana Nikolajević i Tijana Popović-Mlađenović, sekcija muzičkih pisaca;
Rade Radivojević, Vladimir Graić, Jovan Maljoković i Srđan Marjanović, sekcija džez i zabavne muzike

- Za članove Nadzornog odbora izabrani su Minta Aleksinački, Svetlana Maksimović i Vladan Vučković Paja

- Za članove Komisije za izdavačku delatnost izabrani su Vlastimir Trajković, Neda Bebler, Ana Stefanović, Minta Aleksinački, Dragan Latinčić i Dragoljub Ilić

- Za članove komisije za samostalne umetnike izabrani su Dragomir Milenković, Rade Radivojević, Dejan Cukić, Sanja Ilić, Zoran Sve Jovanović i Miroslav Savić

-Za selektora Međunarodne tribine kompozitora izabrana je Branka Popović

-Skupština je usvojila predlog Zorana Simjanovića i plenuma sekcije kompozitora džez i zabavne muzike da se uspostavi godišnja Nagrada Darko Kraljić za kompozitore popularne muzike koja bi bila pandan Nagradi Mokranjac za ozbiljnu muziku.

Ukazano je na potrebu osnivanja centra koji bi se bavio digitalizacijom audio i video materijala. i koji bi predstavljao centralni muzički arhiv dostupan javnosti. S tim u vezi potrebno je formirati komisiju UKSa koja bi se bavila ovim problemom.

Ivana Stefanović je obavestila kolege da je kao član Nacionalnog saveta za kulturu napisala tekst pod nazivomAnaliza situacije u muzičkoj kulturi i umetnosti u Republici Srbiji. On je dostupan na sajtu Nacionalnog saveta za kulturu.

Ivana Trišić je kao jedan od svojih predloga za realizaciju u narednom periodu predložila projekat izrade video porteta članova svih sekcija koji bi bili korišćeni u nastavi.

Vladimir Tošić je istakao da u nastavi klavira u nižim razredima nedostaje adekvatna literatura. Potrebno je da UKS inicira jednu zbirku koja bi se objavila i podelila muzičkim školama.

Na Skupštini je rečeno da treba povećati i animirati članstvo kao i da se treba više zalagati na medijskoj vidljivosti rada UKSa.