Razgovor sa povodom – Vladimir Graić

datum slika april 27, 2015

Kompozitor Vladimir Graić, čija kompozicija predstavlja našu zemlju na Pesmi Evrovizije, boravio je od 8 do 10. aprila u Beču. Tim povodom zamolili smo ga da odgovori na nekoliko pitanja za naš sajt.

Da li je ovaj boravak bio neka vrsta „visinskih priprema“ ?

Pa moglo bi se to i tako nazvati. Svrha boravke naše delegacije u Beču prevashodno je bila da upoznamo organizatore takmičenja, da se vidimo sa ljudima iz naše ambasade i da dogovorimo sve aktivnosti koje ćemo izvesti u periodu 11-23.maja, kada se i održava Pesma Evrovizije. U planu je nekoliko nastupa Bojane Stamenov tih „takmičarskih“ dana, izmedju ostalog i zvanična prezentacija u jednom ekskluzivnom prostoru, na kojoj će kao gosti biti delegacije svih zemalja učesnica, predstavnici grada Beča, visoki državni predstavnici, kako Srbije, tako i Austrije, mnogi vidjeniji Srbi, koji već dugi niz godina žive i rade u Beču.

Sa Vama je bila Bojana Stamenov koja izvodi Vašu kompoziciju „Ceo svet je moj“. Koja je bila njena uloga na ovom „ispitivanju terena“ ?

Bojana je imala oficijelne obaveze, jer je 09.aprila snimala, u organizaciji Austrijske nacionalne televizije ORF, tzv. razglednicu- kratki video klip koji će biti emitovan kao najava naše pesme, u okviru samog prenosa manifestacije. Po završetku snimanja, pridružila nam se i zajednicki smo uzeli učeće na konferenciji za medije, koju je u našu čast, organizovala ambasada Srbije u Austriji.

Kakvi su utisci ?

Utisci su više nego dobri! Bojana i pesma su sjajno prihvaćene. Gde god da smo se pojavili, izazvali smo pozitivne reakcije prisutnih, kako Srba, tako i Austrijanaca. Bojana je, osim sto je vanredno dobar vokalni solista, veoma neposredna i srdačna osoba, pa je svojim prisustvom uveseljavala okupljene. A, ako me pitate za utiske iz samog Beča kao grada, vratio sam se opčinjen istorijskim i kulturnim nasledjem kojim grad odiše na svakom koraku!

Da li su u to vreme bili u Beču još neki učesnici takmičenja ?

ORF organizuje ova snimanja po nekom svom rasporedu i u nekim manjim etapama, bilo je prisutno još par učesnika, ali se nismo susreli. Ovih dana su, kao gosti RTS-a, u Beogradu bili predstavnici Moldavije i Austrije. Ti kontakti sa kolegama iz inostranstva su uvek zanimljivi, jer se tom prilikom razmenjuju profesionalna iskustva, ali se priča i o nekim običnim, životnim stvarima.

Koliko su ove pripreme i u kom smislu značajne za finalni nastup ?

Veoma su bitne, jer odavno Pesma Evrovizije nije samo nastup na sceni u trajanju od tri minuta. To je i prezentacija izvodjaca, nacionalnih televizija, samih država… Bez dobrog i aktivnog marketinga, u klasičnom smislu, ali i putem novih elektronskih medija i društvenih mreža, ne možete računati na visok plasman. U tom smislu smo i mi angažovali prave profesionalce, koji se već uveliko bave našim nastupom i prezentacijom u Beču, ali i u citavoj Evropi. Ipak, bez lažne skromnosti, osnova svakog uspeha je u dobroj bazi, a to su u našem slučaju- pesma i izvodjač. Sve ostalo je nadogradnja.

Vladimir Graić