Međunarodna aktivnost našeg Udruženja

datum slika april 8, 2016

Izveštaj Branke Popović, predstavnika UKSa sa konferencije Evropske alijanse kompozitora i tekstopisaca –ECSA održane u Briselu, od 15. do 17. februara u Kulturnom centru Flagey.

Prvog dana, 16. februara, od 9 do 13 časova, odvijali su se, istovremeno, sastanci tri zasebna foruma, činioca ECSA organizacije – APCOE committee, FFACE committee i ECF committee. U okviru svake od sekcija odvijali su se izbori za predsednika i dva potpredsednika koji ujedno čine i članove borda ECSA alijanse. Za predsednika ECF foruma, posvećenog savremenoj klasičnoj muzici, izabran je dosadašnji predsednik Tomislav Saban predstavnik HDS-a iz Hrvatske, dok su za dva potpredsednika izabrani Martin Lichtfuss predstavnik organizacije OKB iz Austrije i Kjartan Olafsson predstavnik organizacije SIC iz Islanda. Za predsednika cele ECSA organizacije izabran je dosadašnji predsednik Alfons Karabuda. Pored izbora, koji su bili najznačajnija delatnost na sastanku ECF-a, reči je bilo najviše o kulturnim projektima:
1. Novi muzički inkubator, održan prošle godine u Mrežnici u Hrvatskoj, podrazumevao je jednonedelji boravak izvođača i kompozitora na pustom mestu gde su zajednički radili na projektima. Rezultat ovog rada prikazan je 15. februara 2016. godine u vidu početnog koncerta ECSA konferencije u alternativnom prostoru Q-O2;
2. Composers Directory – projekat koji podrazumeva bazu podataka sastavljenu od profila kompozitora koji bi sadržali informacije o njihovom radu;
3. ECCO koncerti – bilo je reči o ECCO koncertu koji je u Lodonu, tokom septembarske konferencije, održao hor The BBC Singers, a zatim i o programu ECCO koncerta ansambla Sturm ung Klang koji te večeri trebalo da bude održan. Portvđeno je da je najefikasniji način da svako udruženje, član ECSA-e, napravi prvu selekciju i žiriju ECF-a pošalje tri partiture kao predlog za programe ECCO koncerta. Stephen McNeff iz Velike Britanije predložio je da se žiriju za odabir kompozicija za ECCO koncerte, uz dosadašnja četiri člana (Stephen MCNeff UK, Lorenzo Carola Belgium, Jana Andreevska Makedonija i Dušan Bavdek Slovenija), doda i peti član. Reči je bilo i o predstojećem ECCO događaju u Ljubljani u septembru 2016. godine u kojem će učestvovati Simfonijski orkestar RTV Slovanija, kao i džez orkestar, koji je, zbog učešća velikih izvođačkih aparata, ocenjen kao najambiciozniji ECCO projekat do sada.

Istaknuto je da su kulturni projekti ECSA-e uspešno finansirani iz fonda Kreativna Evropa, kao i da su dobrodošle inicijative za nove projekte.

Na generalnoj skupštini najviše je bilo reči o transparentnim ugovorima, o izveštajima koje izdavači daju autorima o tome na koji način koriste njihova prava, o mogućnostima izmene ugovora sa izdavačima, o zaštiti autroskih prava na internetu i u digitalnim sredstvima, kao i o kategoriji private copy. Takođe, bilo je reči o događaju kada je organizovana diskusija između stvaralaca i konzumenata, kao i o odnosu specifičnosti autorskog prava kompozitora i izvođača (izvođači svoj rad takođe procenjuju kao autorski i traže zaštitu svojih prava).
Pored uvodnog događaja u okviru kojeg su prikazani rezultati Novog muzičkog inkubatora, održan je ECCO koncert ansambla Sturm ung Klang na kojem su bila dela dva britanska, dva nemačka, jednog finskog i jednog francuskog kompozitora. Posle toga, uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Slovenije, održan je koncert muzike slovenačkih kompozitora za saksofon i harmoniku.
Sledeće ECSA konferencije zakazane su za preiod od 28. do 30. septembra 2016. godine u Ljubljani, i za period od 20. do 22. februara 2017. godine u Briselu.