Nagrada „Darko Kraljić“ i njen prvi dobitnik

datum slika avgust 19, 2016

Naše Udruženje je ove godine ustanovilo nagradu za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike koja nosi ime Darka Kraljića, najplodnijeg i najznačajnijeg autora zabavne muzike u drugoj polovini 20. veka.
To je jedina nagrada za stvaraoce popularne muzike u našoj zemlji i ona se dodeljuje jednom autoru za poseban doprinos popularnoj muzici.
Prvi laureat je Kornelije Kovač a nagrada će mu biti uručena 1. decembra 2016. godine u Sava Centru na autorskom koncertu koji organizuje Udruženje kompozitora Srbije.

Odluku da prvi nagrađeni kompozitor bude Kornelije Kovač stručni žiri Udruženja u sastavu Radoslav Graić, predsednik, kompozitori Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović, svoju odluku doneo je jednoglasno uz obrazloženje:

Kornelije Kovač pripada grupi kompozitora popularne muzike koji specifičan autorski izraz izgrađuju ostvarivanjem sinteze različitih stilova. Stvaralački opus ovog umetnika bio je inspirisan rokenrol progresivnošću, improvizacionim osobenostima džeza, arhaičnošću izvornog folklora i neposrednošću pop izraza. Akademsko obrazovanje omogućilo mu je kompleksno poimanje muzike koje se odrazilo na složenu harmonsku, formalnu i stilsku strukturu njegovih kompozicija.
Već na početku karijere, rad u okviru Korni grupe, nagovestio je težnju Kovača ka autentičnoj muzičkoj ekspresiji i formiranju visokoh estetskih kriterijuma kojima se rukovodio u godinama stvaralaštva koje su nastupale.
Posebno se ističe kvalitet saradnje koju je ostvario sa Zdravkom Čolićem i Biserom Veletanlić, kao i nizom pevača iz bivše Jugoslavije, Španije, Velike Britanije, Češke, Grčke., Francuske, Japana, Venecuele …
Kornelije Kovač je jedan od retkih autora koji je konstantno komponovao na poeziju naših velikih pesnika a pripada i maloj grupi autora koji su se bavili instrumentalnom muzikom koju je sabrao na šest albuma.
Svestranost muzičke ličnosti Kornelija Kovača ogleda se i na području primenjene muzike o čemu svedoči impozantan broj od 55 ostvarenja na polju pozorišne i filmske muzike.
Imajući u vidu bogatstvo opusa i izuzetan kvalitet kontinuiranog delovanja Kornelija Kovača na našoj muzičkoj sceni, žiri za dodelu nagrade „Darko Kraljić“ jednoglasno je odlučio da prvi laureat, ove godine ustanovljenog priznanja, bude Kornelije Kovač.

Kornelije Kovač