Razmena ansambala

datum slika januar 13, 2017

Članovi izraelskog Meitar ansambla i članovi srpskog ansambla Gradilište održali su koncerte u Beogradu, odnosno, Tel-Avivu u okviru saradnje između Lige izraelskih kompozitora i Udruženja kompozitora Srbije.

Saradnja između Udruženja kompozitora Srbije i Lige izraelskih kompozitora rezultirala je razmenom ansambala od četiri člana a svaki ansambl je na svom programu imao dela izraelskih i srpskih kompozitora. Kako su oba udruženja članovi Međunarodnog društva za savremenu muziku (ISCM) za ovaj projekat zajednički su konkurisali za finansijsku podršku koja se odnosila na honorare izvođačima, i tu podršku su dobili.

Ansambl Meitar iz Tel Aviva nastupio je na 25. Međunarodnoj tribini kompozitora 8.10.2016. u holu Narodne banke Srbije. Na koncertu su nastupili Gilad Harel, klarinet, Elisa Kasini, violina, Jinatan Gotlibovič, violončelo, Amit Dolberg, klavir.

Program:
Ruben Serousi – Jazz a propos de Matisse za klavirski trio
Ofer Pelc – Inside Out za klarinet, violinu, violončelo i klavir
Menahem Zur – Mosaics za klarinet trio
Ljubica Marić – Torzo, klavirski trio
Aleksandar Obradović – Mikro-sonata za klarinet in B
Vladan Radovanović – Svita za violončelo i klavir

Četiri izuzetna izraelska umetnika predstavila su na krajnje angažovan i osoben način dela izraelskih kompozitora odabrana kao reprezentativni „uzorak“ savremene muzičke literature svoje zemlje. Sa velikom pažnjom i produbljenim pristupom tumačili su dela srpskih autora pri čemu je kompozicija „Za Mimu“ Aleksandra Obradovića kao virtuozno delo zahtevala mnogo časova pripreme da bi zazvučala u punom sjaju, onako kako je kompozitor i zamislio. Beogradska publika pozdravila je goste iz Izraela dugotrajnim aplauzom. Koncertu je prisustvovala njena ekselencija Alona Fisher Kamm, ambasadorka Izraela u Srbiji. (Ivana Trišić)

Meitar ensemble sa Ivanom Trišić, predsednicom UKSa i H.E. Alona Fisher Kamm

Članovi Ansambla za novu muziku Gradilište 13.12.2016. godine održali su koncert kojim je otvorena koncertna sezona 2016/2017 veoma cenjenog festivala savremene muzike u Izraelu „New Music on Campus“-Tel Aviv University Buchmann/Mehta School of Music.
Na koncertu su nastupili članovi Gradilišta Neda Hofman, klavir, Srđan Sretenović, violončelo, Ana Radovanović, mecosopran, i Marina Nenadović, flauta.
Koncert je održan u Clairmont Concert Hall, Tel Aviv University sa sledećim programom:
Ljubica Marić – Čudesni miligram
Srđan Hofman – Znakovi
Ivana Stefanović – Ona
Svetlana Savić – Sonet br. 3
Sergiu Natra – Esquisses
Josef Bardanashvili – Metamorphoses
Amos Elkana – 8 Flowers

Kritika Dušana Mihaleka:

Ansambl Gradilište iz Beograda održao je divan koncert na Univerzitetu Tel Aviv. Bilo je veliko uživanje slušati ih. Bravi!
Beogradski ansambl „Gradilište“ otvorio je sinoć (13. decembra) novu sezonu koncerata savremene muzike u dvorani Klermont Univerziteta Tel Aviv. Mecosopran Ana Radovanović (koja je svirala i MIDI klavijature), flautistkinja Marina Nenadović, pijanistkinja Neda Hofman i violončelista Srđan Sretenović vrlo studiozno i angažovano izveli su dela srpskih i izraelskih kompozitora – Josefa Bardanašvilija, Ljubice Marić, Serđa Nitre, Ivane Stefanović, Amosa Elkane, Svetlane Savić i Srđana Hofmana. Bilo je to veoma lepo i uspešno predstavljanje srpske muzičke kulture u najznačajnijem izraelskom univerzitetskom centru, pred vrlo stručnom publikom koja je sa oduševljenjem prihvatila interpretacije „Gradilišta“. Koncertu su prisustvovala sva tri izraelska autora (kompozicija Serđa Nitre ovom prilikom je doživela svetsko praizvođenje), ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević, članovi Saveza kompozitora Izraela, profesori i studenti Akademije Mehta-Buhman.

Marina Nenadovic, flauta, Srdjan Sretenović violončelo, Neda Hofman, klavir i Ana Radovanović, mecosopran