Nikolaus Bras (1949, Nemačka) rođen je u Lindau/Jezero Konstanca u Bavarskoj i živi pored Minhena kao slobodan umetnik kompozitor. Studirao je medicinu u Minhenu, Glazgovu i Berlinu i kompoziciju u klasi Pitera Kajzevetera u Minhenu i He­lmuta Lahenmana u Hanoveru/Štutgartu. Od 1981. godine njegova dela su izvođena na poznatim festivalima savremene muzike u Evropi. Dobitnik je nagrade Minhena 2009. godine, a 2014. godine postao je član bavarske Akademije lepih umetnosti. Njegova kamerna opera Letnji dan (Sommertag) prema komadu norveškog pisca Jona Fosa premijerno je izvedena na Bijenalu novog muzičkog teatra u Minhenu.

Kompozicija Tvombli muzika 2 za klarinet, gitaru i harmoniku (2011) posvećena je Klari Tomljanović, Urošu Rojku i Luki Juhartu i premijerno izvedena 3. jula 2014. u Akademiji lepih umetnosti u Minhenu.

Orfej
Apolon i umetnik
Sećanje na Orfeja
Mars i umetnik
Sećanje na Orfeja
Intermeco
Venera
Epilog I i II

Tvombli muzika 2 inspirisana je slikama američkog umetnika Saja Tvomblija (1928–2011): Orfej, Apolon i umetnik, Mars i umetnik i Venera. Četiri odseka mog dela nose ove naslove (Orfej je kod Tvomblija gotovo ništa, zakrivljena linija olovkom, ogrebotina, to je sve), i javljaju se dva interludija (Sećanje na Orfeja) i dva Epiloga. Ovi interludijumi i Epilozi su meditacije o arhaičnoj i poetskoj atmosferi antičkog sveta koju evociraju slike. Nejasni, ponekad grubi, ali većinom svedeni i suptilni pokreti Tvomblijeve olovke i četkice inspirisali su me za ovaj muzički komad sa karakterističnim bogatstvom kolorita i raznolikosti.