Gao Veijie (1938, Kina), kompozitor, teoretičar i pe­dagog, profesor na Kineskom konzervatorijumu. Njegove kompozicije izvođene su u zemlji i inostranstvu i dobitnik je brojnih nagrada. Objavio je veliki broj članaka i monografija visoko ocenjenih od strane čitalaca (Studije harmonske dinamike, Muzički oblici, Struktura lestvica sa katalogom njihove klasifikacije, Vodič za značajna dela muzike XX veka  i dr.).

Gostovao je na Novom Zelandu, u Koreji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Holandiji, Meksiku, Tajvanu i Hong Kongu i učestvovao je na brojnim konferencijama, festivalima, kao predavač i učesnik panela.

Njegova biografija je uključena u sedamnaesto izdanje International Who’s Who in Music u Kembridžu.

Tri pesme iz Juan poezije napisane su kao ciklus pesama za kontratenora i trzalačke kineske instrumente. Kineska poezija raznih regiona ima različit karakter: Tang poezija je otmena, Song je elegantna, dok su Juan pesme ovozemaljske. Poezija Juan je uopšte neposredna, često razigrana i duhovita, puna probuđenih i živahnih emocija. (Juan dinastiju, 1271–1367 je osnovao mongolski vladar Kublaj Kan).

Posle nedavnog uživanja u čitanju Juan poezije, izabrao sam tri poeme koje, kada se čitaju sukcesivno, grade trilogiju o ljubavnoj priči mlade devojke – jarke strasti prve ljubavi, toplina neraskidive bliskosti i, na kraju, suzama natopljeni jadi srca zbog izgubljene ljubavi.