Trio Quo Vadis (Ljubljana)

Klara Tomljanovič, gitara, Luka Juhart, harmonika, Uroš Rojko, klarinet

Trio Quo Vadis postoji od 2009. godine, a osnovan je sa ciljem da izvodi i promoviše prvenstveno savremenu muziku.

Klara Tomljanovič studirala je u Frajburgu u klasi prof. Sonje Prunbauer i Bazelu u klasi prof. Oskara Gilje. Živi u Karlsrueu i Ljubljani. Od studentskih dana član je gitarskog kvarteta Alef, renomiranog ansambla za novu muziku, sa kojim je tokom 14 godina nastupala na mnogim značajnim festivalima savremene muzike u Evropi i Aziji: Muzički protokol (Grac), Musica Viva (Minhen), Pan Festival (Seul), Varšavska jesen, Svetski dani muzike… Sarađuje sa ansamblima Slowind, Mozaik, Akademijom koju je osnovao čuveni Ensemble Modern, sa Slovenačkom filharmonijom, Orkestrom Slovenačkog radija, Simfonijskim orkestrom Radio Štutgarta i sa brojnim solistima (Teodoro Anceloti, Isao Nakamura, Petra Hofman, Uroš Rojko …).

Luka Juhart je studirao na Državnoj muzičkoj akademiji u Trosingenu u klasi prof. Huga Nota, a postdiplomske studije je završio 2008. godini na Muzičkoj akademiji u Vircburgu u klasi prof. Stefana Husonga . Od početka karijere sarađuje sa mnogim savremenim kompozitorima a posebno slovenačkim (Uroš Rojko, Vinko Globokar), poručuje nova dela i uspotavlja kreativni dijalog sa njima, da bi do danas, sam ili u različitim ansamblima, premijerno izveo preko 40 kompozicija. Proizvod te saradnje su njegovi solo albumi Dialog/Dialogue i Deconstructing Accordion.

Pohađao je majstorske radionice specijalista za staru muziku a istovremeno je zainteresovan i za slobodnu improvizaciju i nepredvidive situacije i rizik koje ona donosi. Nastupao je na zančajnim evropskim festivalima i sarađivao sa poznatim orkestrima među kojima su Škotski simfonijski orkestar BBC-ja, Simfonijski orkestar Radio Beča, Minhenski kamerni orkestar, Mocarteum orkestar iz Slacburga. Držao je predavanja i majstorske radionice širom Evrope, a od 2012. predaje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Uroš Rojko završio je studije kompozicije u klasi prof. Uroša Kreka i klarineta u klasi prof. Alojza Zupana na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a od 1995. je profesor kompozicije  u ovoj ustanovi. Živu koncertnu aktivnost (1975. godine bio je, između ostalog, stipendista i klarinetista Slovenačke filharmonije) Rojko je napustio tokom više decenija, da bi se poslednjih godina vratio instrumentu, svirajući u različitim kamernim sastavima. Nastupao je sa poznatim američkim trombonistom Majkom Svobodom, sa harmonikašima, Švajcarcem Hugom Notom i Nemcem Stefanom Husongom. Sa članovima Trija Quo Vadis, Klarom  Tomljanovič i   Lukom Juhartom često nastupa i  kao duo.  Bitan element njegovog koncertnog delovanja čini izvođenje savremene muzike.

Trio Quo Vadis