Marćin Stanćik (1977, Poljska) je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Lođu 2002. godine, a potom i na Muzičkoj akademiji u istom gradu, Fakultetu za teoriju muzike i Fakultetu za kompoziciju, kod Zigmunda Krojzea (Zygmunt Krauze). Trenutno je na postdiplomskim studijama na Nacionalnoj akademiji Sveta Cecilija u Rimu, u klasi Ivana Fedela (Ivan Fedele).

Učestvovao je na nekoliko međunarodnih festivala: Susret mladih kompozitora u Apeldromu, Bijenale u Veneciji, Gaudeamus muzička nedelja, Letnji kursevi za novu muziku u Darmštatu, Varšavska jesen i drugi.

Kao kompozitor osvojio je sedam internacionalnih priznanja na takmičenjima u Poljskoj, Kini, Italiji, Holandiji i Rumuniji.

Dobitnik je nekoliko stipendija (Young Poland Ministarstava kulture i Nacionalnog nasleđa Poljske, stipendija Društva poljskih autora i kompozitora, Italijanske vlade, Stipendija Letnjih kurseva za novu muziku u Darmštatu).

Učestvuje u programu za mlade kompozitore, pokrenutog od strane Penderecki centra za muziku (2007–2010).

Three afterimagesza kontrabas (2008)
Sredinom 20. veka poljski avangardni slikar Vladislav Štržeminski (Vladislav Strzeminsky) objavio je seriju solarnih slika koje se odnose na paslike (afterimages) svetlosti. Ova dela nose optičke impresije prouzrokovane gledanjem u sunce. Moguće je prizvati ih posmatranjem sunca, a potom, naglim skretanjem pogleda na beli list papira. U tom trenutku prepoznajemo refleksiju svetlosti, plave tragove, nasuprot žutim. Odrazi zvukova su njihovi harmonici. Relacije između njih stvaraju konsekventno segmente dela, kontrastirajući aranžman, proticanje pasaža iz jednog u drugi i, na kraju, povratak na početni kontrast.

Ovo delo je dobilo počasno priznanje, ove godine, na David Walter takmičenju kompozitora u organizaciji Internacionalnog udruženja iz San Franciska.