Bojan Glavina (1961, Slovenija) diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi Huberta Berganta. Predavao je u Muzičkoj školi u Ilirskoj Bistrici, a danas radi kao profesor klavira i korepetitor u Centru za muzičko školovanje (Center za glasbeno vzgojo) u Kopru i Piranu. Posle više od decenije samoukog rada na komponovanju i desetine objavljenih zbirki za najrazličitije instrumente, Bojan Glavina upisao je 2004. godine Muzičku akademiju na Odseku za kompoziciju u klasi Marka Mihevca, koju je ove godine i završio.

Njegov opus obuhvata preko 250 kompozicija. Mnoge od njih izvodili su renomirani muzičari u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Austriji, Italiji, Španiji, Portugaliji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, kao i brojni orkestri, poput Radijskog simfonijskog orkestra (RTV Ljubljana), Kamernog orkestra solista DSS (Društva slovenskih skladateljev) i Obalnog orkestra iz Kopra. Dela Bojana Glavine snimana su za različite radio stanice u Sloveniji i Italiji.

Dobitnik je velikog broja nagrada za komponovanje na nacionalnim i internacionalnim konkursima. Bio je osnivač i petogodišnji urednik muzičkog časopisa Primorska sozvočja. Član je Udruženja slovenačkih kompozitora (Društva slovenskih skladateljev).

Zen prelidi, za klavir
Moje najnovije delo, Zen prelidi, napisano je 2009. godine za Kamernu noć Udruženja slovenačkih kompozitora, održanu 16. aprila 2009. u Škofji Loki. Zen prelidi su nastali pod uticajem čitanja i razmišljanja o knjizi Vrata bez vrata (kineskoj zbirci koana i zenovskih priča iz 1228. godine). Iako na prvi pogled koani deluju kao besmislice i bizarne dosetke, zapravo je reč o komplikovanim pitanjima i pričama, koje nije moguće rešiti uz pomoć logike, već samo meditacijom i neposrednim uvidom, spoznajom.

Naslovi pojedinih preludijuma su: 1. Kroz sunce; 2. Devetnaest kišnih kapi; 3. Bikove stope; 4. Nema vode, nema meseca; 5. Žeravica u pepelu; 6. Divlje guske; 7. Zbirka kamenja i peska; 8. Oblik zvuka; 9. Vrata bez vrata.