Alis Ping Ji Ho (Hong Kong/Kanada) je „kinesko-kanađanska“ kompozitorka i pijanistkinja koja se posebno bavi novom muzikom. Diplomirala je na Univerzitetu u Indijani, a magistrirala na Univerzitetu u Torontu.

Dobitnica je brojnih nagrada – Međunarodnog takmičenja za kompozitore u okviru Novog muzičkog festivala Winnipeg Symphony Orchestra, Takmičenja međunarodne zajednice žena kompozitora – kao i priznanja Martin Hunter i Luksemburške međunarodne nagrade za kompoziciju. Nezavisni film Garaža (The Garage), za koji je pisala muziku, dobio je najvišu nagradu na Internacionalnom filmskom festivalu u Kalgariju 2006. godine.

Najznačajnija izvođena njenih dela zabeležena su na manifestacijama poput ISCM World Music Days u Hong Kongu i Luksemburgu, u Harbourfront centru u Torontu u okviru New World Stage International Performance, kao i na Međunarodnom muzičkom festivalu, Tongjong, Južna Koreja.

Muziku Alis Ho izvodili su renomirani orkestri i ansambli: Kineska nacionalna simfonija, orkestri sa Floride i iz Vankuvera, Victoria Symphony, Esprit Orchestra, Winnipeg Symphony, amsterdamski Novi ansambl, Gudački kvartet Penderecki, luksemburška Sinfonietta, Le Novel Ensemble Moderne, Sound Streams Canada i Toronto New Music Concerts. Kompakt disk Ming sa njenom muzikom za perkusionističke instrumente (izdanje Centrediscs Label) promovisano je avgusta ove godine na Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Otavi.

Tamni elementi
Kompozicija je napisana sa ciljem da prizove zamišljene mitološke sile koje postoje u svetu fantazije. Dva Tamna elementa, Undina (voda) i Flamma (vatra), jesu zamišljeni duhovi prirode, ili elementi koji postoje u drevnom folkloru ili modernoj naučnoj fantastici. Svaki stav je oblikovan drugačijom muzičkom temom, koja se zasniva na jedinstvenom zvuku, raspoloženju i orkestarskoj boji. Virtuozitet i energija koje se ispoljavaju kroz delo, pokazuju u najboljem svetlu solistu ili instrumentalnu grupu. Bogate i brze promene muzičkih događaja stvaraju kaleidoskop zvučnih slika. Poput traganja unutar japanske animacije i stripova, izuzetno pokretljiva muzika vodi nas kroz putovanje podzemnog sveta magije i fantazije.