Dorotea Hofman (1961, Nemačka) studirala je horsko dirigovanje, klavir, filozofiju i muzikologiju. Živi u Minhenu gde i radi kao predavač na Univerzitetu za muziku i dramske umetnosti.

U svojoj umetničkoj karijeri, prva međunarodna priznanja stekla je kao pijanistkinja, i to pre svega pobedom na Internacionalnom takmičenju Gaudeamus za interpretaciju savremene muzike (1993, Roterdam) i snimanjem brojnih kompozicija muzike 20. veka za Bavarski radio. Danas je njen umetnički rad pretežno posvećen komponovanju. Dobitnica je Prve nagrade na takmičenju Herbert-Baumann (2006), za sekstet Sanjarenje za dve mandoline i gudački kvartet, i stipendije Palazzo Barbarigo della Terrazza u Veneciji.

Dorotea Hofman komponuje za velike orkestarske sastave, ali i kamerne ansamble koji uključuju različite instrumente. Takođe piše solo pesme (Lieder) i solističku muziku. Neke od njenih kompozicija objavljene su u izdanjima Verlag 4’33”, Edition Wunn i Vogt & Fritzwww.hofmannmusic.de

Mirte i platani, pet scena za klavirski trio
Jezgro kompozicije Mirte i platani čini narodna pesma sa Kipra, čiji tekst predstavlja misao o životu i večnosti. Platani i mirte su simboli beskonačnosti: priroda je naša veza sa prostorom i večnošću. Muzika se takođe zasniva na motivima iz ove narodne pesme, iz kojih izrastaju nove melodije, po principu rada sa klicama. Originalna melodija je kružnog toka i kao takva postaje otvorena za istraživanje njenih skrivenih mogućnosti. Tako, pet scena predstavljaju različite aspekte života: energični početak, poetsko razmišljanje, konfuzije, divlji ples i spokojan kraj kao završetak kruga.

Tekst narodne pesme:
Ja, pastir, rođen sam u stadu ovaca, i ovde u stadu moje snažno telo sačekaće smrt jednog dana. Pozdravljam te, omoriko i platane i vas ljubljene mirte – za sve one kojima je nepoznata starost, i kojima je nepoznata smrt!
I Ruhig, aber in stetiger Bewegung
tranquillo, ma sempre con movimento
II Myrten und Platanen (myrtles and plane-trees)
III Lontano, geheimnisvoll
lontano, misterioso
IV Energiegeladen, sehr körperlich und tanzend
Con energia, molto fisico e ballando
V Epilog (epilog)