Kristijano Meli (1980, Kampo Grande, Brazil) je studirao u kosmpolitskom Sao Paulu sa Osvaldom Lakredom i Alemeidom Pradom, istaknutim brazilskim kompozitorima. Njegova dela bila su u selekciji važnih festivala kao što su Međunarodni muzički festival u Kuritibi (2001), Kampos do Žordao međunarodni zimski festival (2005, 2007) i Četvrta međunarodna radionica za mlade kompozitore u Letoniji (2008, radio sa Janisom Kirjakidesom, Aljom Zagajkevič i Johanesom Štaudom). Muzika mu je izvođena u Brazilu, Argentini, SAD, Letoniji i Holandiji, na važnim događajima poput XXVIII Međunarodnog bijenala savremene muzike u Rio de Žaneiru, a od 2007. njegova dela objavljuje katalunijska kuća Periferia Sheet Music. Kristijano Meli je član umetničkog kolektiva Colombo Daime i ansambla Rupestre. Ovaj kompozitor u svojim delima neguje stil u kojem se savremeni urbani svet meša sa kulturama predaka, koristeći kako zapadnu tradiciju tako i ritualni, primitivni osećaj u bavljenju suprotnostima između virtuelnog i realnog.

Šta sam video u vodi je muzika inspirisana slikom istog naziva velike meksičke umetnice, Fride Kalo. U njenom delu se iz vode u kadi pojavljuje niz figura koje ostvaruju nadrealnu sliku koja okružuje posmatrača. To me je podstaklo na ideju da rasporedim muzičare po prostoru kako bi muzika mogla da lebdi po njemu, a da muzički diskurs uokvirim okolnim zvucima drveća, ptica i vetrova šume ili prepunim ulicama megalopolisa.

Delo je komponovano 2008, a premijerno ga je, u okviru Četvrte međunarodne radionice za mlade kompozitore u Letoniji, izveo duvački kvintet Quintus Anima. Kompozicija predstavlja deo operskog ciklusa Kolumbova pisma (As Cartas de Colombo).