Emanuela Balio (1968, Milano) počela je da uči klavir i klasični balet u školi pri milanskoj Skali. U 22. godini je sa najboljim ocenama diplomirala kompoziciju na konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu u klasi U. Rotondija. Pohađala je i studije elektronske muzike kod U. Rotondija i filmske muzike kod E. Morikonea, kao i kompoziciju kod F. Donatonija na Akademiji Santa Čečilija u Rimu. Trenutno deluje kao predavač na Konzervatorijumu Luka Marencio u Breši.

Kompozitorski izraz Emanuele Balio karakterišu intelektualna radoznalost i spretnost koje koristi u komponovanju dela ne samo za orkestarske ansamble, horove i solo instrumente, već i za neuobičajene kamerne sastave (kao što su kvartet harmonika ili ansambl blok flauta). Nagrađivana je na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, kao što su Viotti – Valsesia, Međunarodno takmičenje Fanny Mendelssohn (Una, Nemačka), Guido d’Arezzo, GEDOK: 10. međunarodno takmičenje kompozitora (Manhajm), Međunarodno takmičenje kompozitora – kamerna muzika (Vintertur), nagrada Valentino Bucchi (Rim), Međunarodno takmičenje Paolo Barsacchi (Viaređo), IBLAGran Pri 2000 (Njujork), Manuel Valcarcel (Santander), BIBF takmičenje kompozitora (Velika Britanija), Longfelou međunarodno takmičenje za horske kompozicije (Portland, SAD), itd. Njene kompozicije su bile izvođene na koncertima i festivalima širom sveta: u Kijevu, Odesi, Talinu, Melburnu, Los Anđelesu, Njujorku, Bostonu, Buenos Airesu, Santanderu, Kanarskim ostrvima, Krfu, Bazelu, Parizu, Londonu, Jorku, Minhenu, Malti, Bukureštu, Temišvaru, Klužu, Hajdelbergu, Karlsrueu, Milanu, Rimu, Veneciji, Sijeni, Novari, Trstu, Komu, Breši, Bolonji, Peruđi, Bariju… Bila je član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja kompozitora. Umetnički je direktor Međunarodnog harfističkog takmičenja Giuliana Albisetti.

Penombra nel confessionale, za violinu

Zvučni pokreti, muzičke ideje, oksimoroni koji troše svoje postojanje u veoma ograničenom vremenu – u kome razvoj deluje nestalno u korist prethodno neutvrđenih sintetičkih figura – gde se sve dešava li je sve i skriveno, kao sumrak u ispovedaonici.