Ser Harison Birtvisl (1934) je studirao klarinet i kompoziciju na Kraljevskom koledžu za muziku u Mančesteru. Od 1965. se sasvim okrenuo komponovanju. Njegova dela Punch and Judy, Verses for Ensembles i The Triumph of Time, su ga potvrdila kao jednog od vodećih autora u umetničkoj muzici Velike Britanije.

Period od 1973. do 1984. obeležila je monumentalna lirska tragedija The Mask of Orpheus, prikazana 1986. u Nacionalnoj operi Engleske, kao i orkestarske kompozicije Secret Theatre, Silbury Air i Carmen Arcadiae Mechanicae Perpetuum. U sledećoj deceniji nastaju kapitalna dela kao što su opere Gawain i The Second Mrs Kong, koncerti Endless Parade za trubu i Antiphonies za klavir, kao i orkestarsko delo Earth Dances. Najskorija dela uključuju i Exody, koga je premijerno izveo Simfonijski orkestar Čikaga pod upravom Danijela Barenbojma, Panic, izveden u okviru BBC Proms 1995, pred oko 100 miliona slušalaca širom sveta, i The Shadow of Night (porudžbina Klivlendskog orkestra i Donjanija). Kompozicija The Last Supper je premijerno izvedena u Deutsche Staatsoper u Berlinu, a Pulse Shadows je izdata za Teldec i osvojila 2002. Gramophone Award za najbolji snimak savremene muzike. Theseus Game, zajednička porudžbina RUHRtriennala, Ensemble Modern i London Sinfonijete, premijerno je izvedena 2003, The Io Passion for Aldeburgh u Almeida Operi a Night’s Black Bird je porudžbina Festivala u Lucernu. Nova opera The Minotaur, premijerno je izvedena 2008. u Royal Opera House Covent Garden.

Muziku Ser Harisona Birtvistla izvode renomirani dirigenti Barenbojm, Donanji, Knusen, Retl, Etveš i mnogi drugi. Po porudžbini je pisao za brojne festivale i cikluse, kao što su BBC Proms, Salzburg Festival, Glyndebourne, Holland Festival, Lucerne Festival, Stockholm New Music, Wien Modern, Wittener Tage, the South Bank Centre London i Konzerthaus u Beču.

Dobitnik je velikog broja nagrada i odlikovanja. Snimke njegovih dela su objavili Decca, Philips, Deutsche Grammophon, Teldec, Black Box, Etcetera, NMC, CPO i Soundcircus, ekskluzivna prava za izdavanje njegovih dela ima Boosey & Hawkes.