Jasna Veljanović-Ranković rođena je 1980. godine u Fuldi (Nemačka). Osnovno i srednje muzičko obrazovanje (odsek za klavir i teoretski odsek) stekla je u Kragujevcu, u muzičkoj školi Dr Miloje Milojević. Nacionalnu muzičku akademiju Ukrajine Pjotr Iljič Čajkovski, odsek za kompoziciju, završila je 2003. godine u klasi Genadija Ljašenka. Diplomsku kompoziciju Koncert za klavir i orkestar izveo je simfonijski orkestar Radio-televizije Ukrajine.

Magistarske studije kompozicije završila je 2007. na FMU u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Magistarska kompozicija zove se Pet pesama za mecosopran i orkestar na stihove Aleksandra Bloka. Zaposlena je kao asistent na Odseku za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Interrupted Passacaglia, za flautu, obou, harmoniku i violončelo

Savremeni sastav u ruhu stare forme – Interrupted Passacaglia predstavlja kompozitorski osvrt na oblik pasakalje. Na fonu ostinatnog basa u violončelu, u vidu krešenda, naslojavaju se novi glasovi/instrumenti. U trenutku oglašavanja harmonike tok pasakalje biva zamrznut, da bi se posle sola na ovom instrumentu nastavio. Kompozicija se privodi kraju retrogradacijom njenog početka, dekrešendom kontrapunktirajućih glasova, posle čega sledi zaključak/koda.