Roberto Toskano (1982) je brazilski kompozitor koji živi u SAD, gde pohađa magistarske studije kompozicije na Tufts Univerzitetu. Studirao je kompoziciju na Berkli koledžu za muziku u Bostonu, Masačusest (SAD, 2002-2006) u klasi Vuka Kulenovića. Od uticaja, Roberto Toskano izdvaja muziku Ligetija, Pendereckog, Lutoslavskog, Mesijana i Kulenovića.

Toskanova muzika se izvodi u Južnoj Americi, Severnoj Americi i Evropi. Njegova novija dela obuhvataju: Koncert za violinu, klavir i orkestar; delo za sopran, gudački orkestar i udaraljke; porudžbinu za ansambl Firebird iz Bostona, itd. Zajedno sa kompozitorom Kotom Nakamurom, Toskano je osnivač udruženja Nova-Composers Association koje se bavi organizacijom koncerata u SAD i inostranstvu. Robertov Kamerni koncert, posvećen slikaru apstraktnog ekspresionizma Džeksonu Poloku, biće premijerno izveden u Americi početkom 2009. godine.

Capriccio for Solo Cello n.01

Kapričo za solo čelo br. 01 je minijatura za violončelo komponovana 2008. godine. Ona predstavlja jedan mali deo planiranog ciklusa kapriča za ovaj instrument, koji bi trebalo da završim  u narednih nekoliko godina. U ovoj etidi istražujem tehničke mogućnosti za izvođenje zaustavljenih četvorozvuka, kao i tehniku sviranja gudalom dvostrukih zaustavljenih figura. Kapričo br. 01 je posvećen Dženifer Senosijan, koja je jedna od ključnih figura u životu kompozitora.