Aleksandar Damnjanović rođen je u Beogradu, gde je započeo studije kompozicije u klasi Vasilija Mokranjca i dirigovanja u klasi Živojina Zdravkovića na Muzičkoj akademiji. Paralelno je upoznao vizantijsku muziku uz dr Dimitrija Stefanovića i učio dirigovanje u privatnoj klasi Borislava Pašćana. Jedan je od osnivača orkestra Mladi filharmoničari Beograda (danas Filharmonija mladih B. Pašćan). Damnjanović je takođe pripadao grupi kompozitora koji su delovali u Studentskom kulturnom centru.

Posle prve godine studija u Beogradu, Damnjanović odlazi 1979. u Pariz i upisuje kompoziciju na Pariskom konzervatorijumu. Diplomirao je sa najvišom ocenom (Premier Prix à l’unanimité) 1983. godine. Od 1983. do 1986. A. Damnjanović uči horsko dirigovanje u Pariskoj operi. Po završetku studija radi kao dirigent hora u Operi u Renu (Bretanja) i kao glavni gostujući dirigent Orkestra Grada Rena (kasnije Orkestar Pokrajine Bretanje). Kao kompozitor, prima porudžbine od Ministarstva kulture Francuske, a dela mu se izvode u Francuskoj, Italiji i Engleskoj.

Godine 1987. osvaja Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju kompozitora André Jolivet u Parizu, za kompoziciju Eolske harfe. Na takmićenju kompozitora ARTAMA u Češkoj Republici 1998, osvaja Specijalnu nagradu za kompoziciju Christmas Carol. Iste godine postaje direktor konzervatorijuma Hector Berlioz u pariskom regionu. Godine 2001. osniva festival Voix Melées, na koji redovno poziva vokalne umetnike iz sveta i iz Srbije.

Od 2001. godine muzika Aleksandra Damnjanovića ponovo se izvodi u Beogradu, na festivalima kao što su Bemus i Horovi među freskama. Februara 2003. Jugokoncert je organizova autorsko veče A. Damnjanovića u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu. Njegovu muziku izvode horovi Mokranjac i Collegium musicum, gudački kvartet Castagnieri, Gudači Sv. Đorđa i dr.

Voda i vino (Otkuda osmeh tvoj…)
Otkuda osmeh tvoj… je bio radni naslov kompozicije Voda i vino. Taj naslov je upućivao na freske manastira Kalenić, i na istoimenu pesmu Vaska Pope, čije sam stihove “Otkuda osmeh moj na licu tvome anđele brate… “ preobrazio u “Otkuda osmeh tvoj…”

Ova kompozicija je prva u ciklusu od pet komada pod nazivom Freska. Svaki od njih se odnosi na jednu fresku iz srpskih srednjovekovnih manastira. Kompozicija Voda i vino se odnosi na fresku Svadba u Kani u manastiru Kalenić, koja opisuje slavnu epizodu iz Jevanđelja u kojoj Hristos pretvara vodu u vino. Kompozicija je slobodna parafraza melodije prvog glasa Osmoglasnika po zapisu Stevana Mokranjca.