Zoran Erić je diplomirao je i magistrirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi Stanojla Rajičića.

Erićev opus obuhvata dela različitih žanrova koja su pisana za različite ansamble i soliste. Među značajnija spadaju baleti Banović Strahinja i Jelisaveta, Off za kontrabas i gudače, Cartoon za gudače i čembalo, Talea Konzertstück za violinu i gudače, The Great Red Spot of Jupiter za ozvučeno čembalo, udaraljke i živu elektroniku, The Abnormal Beats of Dogon za bas klarinet, klavir, udaraljke, usnu bas-harmoniku i živu elektroniku, Helijum u maloj kutiji za gudače, Nisam govorio za alt saksofon, usnu bas-harmoniku, glumca naratora i mešoviti hor, Oberon za flautu i instrumentalni ansambl, Šest scena – komentara za tri violine i gudački orkestar, Ko je ubio galeba za 12 čela, Sedam pogleda u nebo za gudački sekstet, itd.

Dela su mu izvodili ugledni domaći i inostrani ansambli, kao što su BGO Dušan Skovran, Gudači Sv. Đorđa, Irish Chamber Orchestra, Kreisler Strings, Zagrebački solisti, 12 cellisten der Berliner Philharmoniker, Camerata Serbica, Beogradska filharmonija. Sarađivao je sa najznačajnijim domaćim i inostranim izvođačima među kojima su Živojin Zdravković, Pavle Dešpalj, Uroš Lajovic, Aleksandar Pavlović, Bojan Suđić, Darinka Matić-Marović, David Takeno, So-Ok Kim, Malači Robinson, Jon Bogdanesku, Marija Špengler, Arisa Fudžita, Nebojša Ignjatović, Miloš Petrović, Emanijel Paji, Ljubiša Jovanović i mnogi drugi. Dela su mu izvođena u gotovo svim zemljama Evrope, SAD, Kini i Australiji. U Erićevom stvaralaštvu posebno mesto zauzima i obiman ciklus muzike za pozorište i film. Sarađivao je sa našim najistaknutijim pozorišnom stvaraocima kakvi su Dejan Mijač, Vida Ognjenović, Nikita Milivojević, Gorčin Stojanović, Boro Drašković, Egon Savin, Milan Karadžić, Nebojša Bradić, Sonja Vukićević i drugi i pisao muziku za veliki broj pozorišnih predstava, kao i za filmove Ubistvo sa predumišljajem, Stršljen, Senke uspomena.

Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo: Oktobarska nagrada grada Beograda, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku, Velika zlatna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu… Dvostruki je dobitnik Mokranjčeve nagrade. Takođe, dvostruki je dobitnik Zlatne mimoze za filmsku, kao i Sterijine nagrade za pozorišnu muziku. Međunarodne majstorske kurseve i seminare držao je na poznatim evropskim visokim školama kao što su Guildhall School of Music and Drama u Londonu i Iressia u Atini. Redovni je profesor i šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.