Danski kompozitor Kim Helveg (1956) je na početku karijere stvarao pod uticajima Pendereckog i Džona Kejdža ali kada je došao u dodir sa američkom fjužn muzikom, sledi period jazz/rock kompozicija inspirisanih muzičarima kao što su Majls Dejvis, Džo Zavinul i Čik Korija. U tom periodu nastaju nekoliko rok-simfonija i rok-opere Ulysses i Black Mass.

Kim Helveg je osvojio prvu nagradu za kompoziciju napisanu za Danski Radio Orkestar (1985. i 1988), a 1986. njegova muzika za dramu Kreutzer Sonata je nagrađena u Monaku. Krajem osamdesetih Helveg se vraća pisanju za klasične ansamble, i tada nastaju jedan violinski koncert (porudžbina Danske radiodifuzne korporacije), jedan koncert za violončelo, Barocco Brasileiro – koncert za perkusije i orkestar napisan za ansambl Safri Duo, Dvojnik – koncert za 2 klavira i orkestar i 3 kamerna koncerta. Kim Helweg je pisao muziku za balete (npr. Cupid i Psyche, poručen i izveden od strane Kraljevskog danskog baleta i orkestra za manifestaciju Kopenhagen Evropska prestonica kulture 1996) i Rekvijem Piazza Duomo za 1.000 izvođača. U novije vreme nastaju baleti The Return of Don Juan, Spiri, Silent Tales i orkestarska dela Il Madrigale Di Giouanni, Paganini 2000 and Two i Staljingradske simfonije. Njegova dela su izvođena na festivalima savremene muzike u Kanadi, Finskoj, Poljskoj, Argentini, Urugvaju i Belgiji. Njegova prva opera Staljingrad premijerno je izvedena 2002. godine.

Kompoziciju Varijacije na temu Čik Korije za 2 klavira, Sonja Lončar i Andrija Pavlović su do sada premijerno izveli u Beogradu, Banja Luci, Novom Sadu, Holandiji, Poljskoj, i Majamiju (Florida).

Tango
Ovo delo je napisano za koncert u Londonu 1992. godine, kao bis posle izvođenja Bartokove Sonate za dva klavira i udaraljke. Ovo kratko delo je imalo dosta uspeha i kasnije je u svojoj celosti korišćeno u baletu Cupid and Psyche u orkestarskoj verziji (Kraljevski danski balet, 1997). Oblik Tanga je skerco sa triom i na sarkastičan i šaljiv nacin predstavlja odnos između pijanista i perkusionista.
Beogradska premijera