Srđan Hofman rođen je u Glini 1944. godine. Diplomirao je studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti 1967. godine u klasi Stanojla Rajičića, u kojoj je i magistrirao 1972. godine. Bio je na usavršavanju 1974. godine u Darmštatu, a 1975. u Štutgartu i Kelnu.

Pedagošku karijeru započeo je u Muzičkoj školi Josip Slavenski, 1968. godine. Od 1974. radi kao asistent na Fakultetu muzičke umetnosti. Za redovnog profesora izabran je 1994. Iz klase Srđana Hofmana izašao je veliki broj afirmisanih umetnika koji aktivno učestvuju u umetnosti i kulturi zemlje. Osnovao je tonski studio FMU. Pored komponovanja bavi se i teorijskim radom vezanim za problematiku savremene muzike.

Od 1967. godine dela su mu izvođena i u zemlji i u inostranstvu i za njih je dobio mnoga priznanja.

U periodu od 1983. do 1989. godine obavljao je dužnost prodekana Fakulteta muzičke umetnosti, a od 1989. do 1998. dužnost dekana. Trenutno je prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2000. do 2006. godine obavljao je funkciju izvršnog i opunomoćenog ambasadora SRJ u Republici Južnoj Africi.

Muzičke igračke
Kompozicija Muzičke igračke za ozvučene instrumente violončelo i kontrabas, nastala tokom leta 2008. godine, bavi se uspostavljanjem, evolucijom i razgrađivanjem nekih od mogućih odnosa među instrumentima-likovima. Bavi se njihovom kooperativnošću u gradnji zajedničkog zvuka, ali i dijalogom, polemikom ili nadmetanjem među njima, prihvatanjem ili odbijanjem muzičke ideje onog drugog, nametanjem svoje…

Ovoj zamisli su tokom rada na kompoziciji dodate i asocijacije na slobodnu „jazzy” improvizaciju, na neprirodno odskakivanje pljosnatog kamena od površine vode, na repetitivnost jednostavnih zvučnih modela muzičkih igračaka.