Čarls (Edvard) Ajvz (1874, Denberi, Konektikat-1954, Njujork), američki kompozitor, jedan je od najoriginalnijih stvaralaca u istoriji zapadne muzike. U njegovim delima, nagovešteni su mnogi avangardni i radikalni postupci koji će kasnije usvojiti mlađe generacije kompozitora-avangardista. Eksperimentisao je sa tonskim klasterima, politonalnošću, četvrtstepenima, serijom, poliritmikom i akustikom, a nagovestio je i aleatoričke procedure.

Studirao je orgulje i kompoziciju na Univerzitetu Yale. Diplomirao je 1898. i preselio se u Njujork, gde se zaposlio kao službenik u jednom osiguravajućem društvu, a paralelno radio kao orguljaš u crkvama. Godine 1907. zajedno sa prijateljem osnovao je sopstvenu agenciju za osiguranje, koja je postala veoma uspešna. Ajvz je sve to vreme i intenzivno komponovao, radeći veoma naporno, što mu je na kraju narušilo zdravlje. Njegov najproduktivniji stvaralački period je od 1910. do 1918, kada se ozbiljno razboleo. Nakon toga, postepeno smanjuje profesionalne aktivnosti sve do penzionisanja 1930. godine. Takođe, posle 1917. je jako malo komponovao već se posvetio revidiranju svojih ranijih dela. Najznačajnije kompozicije: Concord Sonata za klavir, simfonije, itd.

Three Quarter-Tone Pieces
Ajvz je komponovao Tri četvrtstepena komada za dva klavira 1924, prema skicama koje je napravio još 1904-1914. Ovo interesovanje za širenje tradicionalnog shvatanja štimovanja klavira došlo je spontano: njegov otac, stari šaljivdžija i ljubitelj muzike, voleo je da eksperimentiše sa zvukovima: “… moj otac je bio ‘slab’ na četvrtstepene.” Ova tri komada predstavljaju, dakle, omaž njegovom inventivnom ocu.