Milorad Marinković (1976), diplomirao je na odseku za kompoziciju i orkestraciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 2000. godine u klasi Rajka Maksimovića. Diplomski rad Herojska uvertira za simfonijski orkestar trojnog sastava dobila je nagradu Stevan Hristić. Apsolvent je na katedri za dirigovanje na FMU u Beogradu, u klasi Stanka Šepića i student poslediplomskih studija kompozicije u klasi Vlastimira Trajkovića.

Bio je finalista Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine za kompozitore u Beogradu 2000. godine, sa kompozicijom Staro Nagoričane, poema za duvački kvintet. Dobitnik je treće nagrade na međunarodnom takmičenju Pre-Art 2006. godine u Cirihu, Švajcarska, za kompoziciju Igra senki za kamerni ansambl.

Kompozicije horske duhovne muzike (Zaveštanje Svetog Simeona Mirotočivog i Liturgiju Svetog Jovana Zlatoustog) izvodila je Darinka Matić-Marović sa horovima Obilić i Collegium musicum i solistima Darkom Manićem, Vladimirom Andrićem i Radivojem Simićem. Kao član kompozitorske grupe Ison, realizovao je u Beogradu sa kolegama kompozitorima Đurom Živkovićem, Oliverom Benićem i Stefanom Mijuškovićem deset koncerata improvizovane muzike, gde je nastupao kao violinista i pijanista (sale SKC-a, Biblioteke grada Beograda, MŠ Mokranjac, FMU). Učestvovao je na zajedničkim koncertima studenata kompozicije u Temišvaru i Beogradu. Dirigent Aleksandar Đurov izveo je 2006. u velikoj sali Doma vojske u Beogradu delo Kapričo, sa gudačkim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički.

U proteklih sedam godina radi u prosveti. Delovao je kao horovođa pri beogradskim hramovima Svetog Aleksandra Nevskog, Svetog mučenika Trifuna, Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i Pokrova Presvete Bogorodice.

Igra anđela oko gorskog potoka

Bogatstvo preobražaja ljubavi koje nosi anđeosko lice, preobražaja stanja, pesme, igre, zvuka i atmosfere.

Vibracije nebeske najustreptalije su u ličnosti anđela, a vibracije zemaljske najtiše i najprijatnije su kroz vodu……

Preobražaj je unutrašnji doživljaj lepote hiljada lica nadahnut jedinstvenim i neponovljivim Likom Božijim.

Njegovo dejstvo je kao voda koja vri na vrelu ili žubori kao potok, ili se talasa u viru zatalasana anđeoskim dejstvom sa darovima iscelenja.

Voda i anđeli jesu nepresušna nit i vrelo i poezija…..i bogatstvo i lepota Večnog života.

Igra anđela oko gorskog potoka je prva slika u delu Tri slike za četiri harfe, pisanog 2006. godine po porudžbini Beogradskog kvarteta harfi. Druge dve slike su Elegija i Vranjanka.

Igra senki

Jedna senka se izdvaja od svoga tela i kao da počinje da pleše.
Njen ples odaje njenu ustreptalost i ptičiju težnju koja diše u mislima života.
Vrhunac ima u potvrdi sebe u iluziji samopotvrđivanja,
a končina joj je nestati u samospoznaji….
koja kaže:
Život je naš senka
i san.

Kompozicija je napisana za kamerni ansambl Pre-Art iz Ciriha, koji ju je premijerno izveo u Sarajevu a zatim izvodio u Beogradu, Prištini, Tirani, Cirihu, Ženevi i Bernu.

Na kompozitorskom takmičenju Pre Art, kompozicija je 2006. godine dobila treću nagradu. Snimljena je na CD u produkciji Sarajevskog SONEMUS-a.