Italijanski kompozitor i dirigent Paolo Longo (1967, Trst) sudirao je kompoziciju, klavir i dirigovanje na Konzervatorijumu G. Tartini u Trstu, gde je diplomirao sa najvišim ocenama 1990. godine.

Komponuje uglavnom dela za solističke instrumente, kamerne ansamble, vokalna i klavirska dela. Njegova muzika izvodi se širom Italije, a takođe i u Argentini, Belgiji, Bugarskoj, Francuskoj, Izraelu, Italiji, Letoniji, Holandiji, na Novom Zelandu, u Norveškoj, Sloveniji, Španiji, Švajcarskoj, SAD. Takođe, deal su mu emitovale stanice RAI (Italija), Concertzender (Holandija), WGDR (SAD), Nacionalni Radio Uzbekistana, Radio Romanske Švajcarske i Concert FM (Novi Zeland). Glavni izdavač muzike Paola Longa je Symétrie (Francuska).

Dobitnik je velikog broja priznanja, uključujući prve nagrade na 7. Međunarodnom takmičenju kompozitora Edvard Grieg Memorial u Oslu (Norveška), 1. Međunarodnom takmičenju za kamerne kompozicije u Taragoni (Španija), 3. Takmičenju kompozitora Prof. Ivan Spasov u Plovdivu (Bugarska), 9. Međunarodnom takmičenju za kamerne kompozicije u Tokiju (Japan), Renée B. Fisher Composer Awards 2005 u Nju Hejvnu (Konektikat, SAD), takmičenju Onde Musicali u Tarantu (Italija), takmičenju Académie Internationale de Lutèce u Parizu (Francuska – Zlatna medalja), takmičenju ISCM u Majamiju (SAD), 10. Nacionalnom takmičenju Città di Barcellona u Mesini (Italija) i dr.

Od 1986. aktivno nastupa kao pijanista i dirigent. Bio je asistent dirigenta u Teatro G.Verdi u Trstu, Nacionalnoj operi u Lionu, Théatre du Châtelet i Théatre des Champs-Elysées u Parizu. Trenutno je angažovan kao muzički direktor u Teatro G. Verdi u Trstu. Kao dirigent, nastupao je na koncertima i u operskim kućama u Italiji, Grčkoj, Francuskoj… Zajedno sa Stefanom Prokačiolijem osnovao je 1996. ansambl Taukay u Italiji, sa kojim je snimio četiri CDa i premijerno izveo oko 100 dela. Od osnivanja ovog ansambla deluje kao njegov umetnički direktor i glavni dirigent. Premijerno je izvodio kompozicije autora kao što su Žilber Ami, Bruno Betineli, Ten Dan, Paskal Disapen, Hans Verner Hence, Enio Morikone i dr.