Draško Adžić

Draško Adžić (1979, Srbija) je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Katedri za kompoziciju i orkestraciju u klasi Isidore Žebeljan. Na istom fakultetu trenutno pohađa doktorske studije, a istovremeno je zaposlen kao asistent. Njegova dela izvođena su u Srbiji, Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji, Austriji, Češkoj, Jermeniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Učestvovao je na značajnim evropskim festivalima kao što su Gaudeamus Music Week, ISA PragWienBudapest, Muzički Biennale Zagreb i BEMUS.

Često komponuje za pozorište, televiziju i film. Njegova primenjena muzika predstavljena je u okviru festivala: Berlinale, Fest, Bitef, Sterijino pozorje, MESS, Cinema City i Maifestspiele Wiesbaden. Godine 2012. nagrađen je Sterijinom nagradom za originalnu scensku muziku. Takođe, bio je jedan od umetnika koji su u okviru nacionalne selekcije predstavljali Srbiju na 13. Praškom kvadrenijalu 2015. godine. Nastupao je kao pijanista, pevač i dirigent, interpretirajući svoja kao i dela drugih kompozitora. Povremeno je angažovan kao organizator koncerata savremene muzike.

Kikimora je ženski mitološki lik slovenskih naroda, boravi u čovekovom stambenom prostoru, nanosi štetu i sitne pakosti domaćinstvu i ljudima. Kikimoru zamišljaju u obličju malene, ružne, grbave starice, smešne, nakazne, aljkave babe odevene u prnje. Ona je tako mala i suva da ne izlazi napolje iz straha da je vetar ne odnese. Kada se pojavi u kući, Kikimora baca i lupa sudove, ometa spavanje, lupa poklopcem na dimnjaku, gađa čeljad lukom iz podruma, bundama i jastucima s peći, čupa kosu domaćinu, perje kokoškama.