Aleksandra Karastojanova-Hermentin

Aleksandra Karastojanova-Hermentin (Moskva, 1968), austrijska kompozitorka i pijanistkinja rusko-bugarskog porekla. Studirala je komponovanje s Boguslavom Šeferom i klavir s Dimom Dimovim, Bojanom Vodeničarovim i Alfonsom Kontarskim na Mocarteumu u Salcburgu, Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji i Konzervatorijumu „Ipolitov-Ivanov“ u Moskvi. Njen violinski koncert Mahagonij je Dejvid Boulin 2007. godine premijerno izveo u Karnegi holu. Kompoziciju Annäherung, po narudžbini pokrajinske vlade Salcburga, premijerno je izveo Orkestar Mocarteuma u Salcburgu pod vođstvom Johanesa Kalickea, u okviru izložbe Viva!Mozart na 250. godišnjicu Mocartovog rođenja, a zatim i u Centru lepih umetnosti Sedžong u Seulu. Njenu muziku izvodili su Katinka Klajn, Artem Njižnik, Dejvid Fulmer, Ozvald Salaberger, ICE/Njujork, Simfonijski orkestar Radija Beč, Simfonijski orkestar grada Pazardžika, Simfonijski orkestar Zaporožja, œnm, Da Capo Chamber Players, die Reihe, Wiener Collage, a izvođena je i u okviru serija koncerata i festivala, uključujući Chamber Series (CSO Čikago), „Vienna! City of Dreams“ (Karnegi hol i ACFNY), Washington Square Music Society, Aspekte Salzburg, Sound Ways/Sankt Peterburg, Kiev-Fest, kao i u dvoranama, poput bečkog Musikverein-a i Konzerthaus-a, Merkin hola u Njujorku, Kulturnog centra u Čikagu (Chicago Cultural Center), Vile Masimo (Villa Massimo), Velike dvorane Mocarteuma, Instituta umetnosti u Čikaogu (The Art Institute of Chicago), Nordijskog doma u Torshafnu, dvorane Flaži (Flagey) u Briselu, Sibelijusove akademije, Palate pravde u Manausu, Dvorane „Klaus fon Bizmark“ u Kelnu i Dvorane Ričkraft Kulturnog centra Šenkman (Richcraft Theatre, Shenkman Cultural Centre) u Torontu.

Karastojanova-Hermentin je do sada komponovaлa na porudžbine Zapadnonemačkog radija (WDR), Austrijskog radija (ORF), Fondacije Simens i ICE/Njujork. Dobitnica je Nagrade za izuzetne uspehe u umetnosti 2013. godine (saveznog ministarstva umetnosti i kulture Austrije), stipendije „Aron Kopland“ radi učešća na umetničkoj koloniji Mekdauel (SAD), austrijske državne stipendije za 2001, 2006. i 2010. godinu, Nagrade Grada Beča, Stipendije Bečke filharmonije, Nagrade „Teodor Kerner“ (Theodor-Körner-Preis) i Godišnje stipendije Salcburga.

Lintarys za klavir (2012). Delo je napisano po narudžbini Petog međunarodnog klavirskog konkursa „Rozario Marsijano“ (Rosario Marciano), kao obavezna kompozicija.