Kovač Kornelije

Web: www.kornelijekovac.com

Kornelije Kovač je rođen 1.1.1942. godine u Nišu. Detinjstvo je proveo u Subotici gde je završio Nižu i Srednju muzičku školu. Deda mu je bio horovođa i dirigent u subotičkoj operi a otac violinista u Simfonijskom orkestru i profesor violine u Muzičkoj školi. Od malih nogu pokazivao je talenat opredelivši se dosta rano za popularnu muziku. Ofornio je svoj kvintet tokom školovanja i počeo da se bavi kompozicijom sa 14 godina. Muzičku akademiju pohađa u Sarajevu i 1964 – te godine diplomira na Teroretsko – nastavničkom odseku.

Prvi put pobeđuje na Omladinskom festivalu u Subotici 1961. godine sa pesmom „Daj mi osmeh“ a zatim slede uspesi na jugoslovenskoj muzičkoj sceni kao kompozitor, klavijaturista i pijanista. Učestvuje sa svojim kompozicijama na festivalima širom Jugoslavije i Evrope. Sa bezbroj nagrada i uspešnih turneja promoviše se u jednog od najuspešnijih kompozitora popularne muzike na prostorima bivše Jugoslavije.

Opatija, Zagreb, Beogradsko proleće, Vaš šlager sezone, Skopski muzički festival. Postaje član legendarne grupe INDEXI iz Sarajeva a 1968. godine prelazi da živi u Beograd i formira svoju – KORNI GRUPU. Kroz grupu prolaze sva poznata imena jug, rok i pop scene: Dušan Prelević, Dado Topić, Zdravko Čolić, Dalibor Brun i Zlatko Pejaković a italijanska kuća RICORDI objavljuje LP sa njegovim kompozicijama koje je radio za KORNI GRUPU („Not an ordinary life“).

Posle raspada grupe počinje saradnju sa do današnjih dana najpopularnijim jugoslovenskim pevačem – Zdravkom Čolićem i ostvaruje astronomske tiraže u broju prodatih ploča. Najveći uspesi iz te saradnje su hitovi – „Pevam danju, pevam noću“, „Jedna zima sa Kristinom“, „Produži dalje“, „Podlugovi“, „Zvao sam je Emili“, „Ti si mi u krvi“ i drugi.

Uspešno sarađuje i sa dve vedete muzičke scene 70 – tih , Oliverom Katarinom i Biserom Veletanlić („Sedim u jednom pariskom lokalu“ i „Milo moje“).

1968 počinje uspešnu karijeru i kao kompozitor filmske muzike koja traje do današnjih dana. Impozantna brojka od 55 ostvarenja na tom polju samo potvrđuje činjenicu da je Kornelije i u filmskoj muzici bio vrlo uspešan. Najpoznatiji filmovi – „Bube u glavi“, „Kvar“, „Una“, „Halo taxi“, „Živeti kao sav normalan svet“, „Vreme leoparda“, „Ljubi, ljubi al glavu ne gubi“ itd.
Dve prestižne nagrade na Pulskom festivalu potvrđuju visoki kvalitet filmske muzike Kornelija Kovača. Zlatna Pulska arena 1972 i 1982 za filmove „BEZ“ i „Život, smrti i snovi Filipa Filipovića“.
Na polju instrumentalne muzike izdao je 4 albuma a pisao je muziku i za pozorište i TV serije. Jedan je od retkih autora popularne muzike koji je komponovao na poeziju naših velikih pesnika – Branka Radičevića, Jove Jovanovića zmaja, Branka Čopića, Milana Rakića, Jovana Dučića i drugih.
Aktivan i danas. Težište njegovog muzičkog stvaralaštva , poslednjih godina je na pozorišnoj i filmskoj muzici.