Dejan  Despić

Dejan Despić (1930, Srbija), kompozitor, muzički pisac, teoretičar i pedagog. Studirao je kompoziciju kod Marka Tajčevića i dirigovanje kod Mihaila Vukdragovića na beogradskoj Muzičkoj akademiji, gde je na oba odseka diplomirao 1955. godine. Predavao je teorijske predmete u Muzičkoj školi Mokranjac (1955–1965), a potom na Muzičkoj akademiji u Beogradu (1965–1995). Za dopisnog člana SANU izabran je 1985, a redovnog 1994. godine. Autor je više od 170 opusa najrazličitijih žanrova, sa posebnom sklonošću ka koncertantnim žanrovima i kamernom zvuku. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, između ostalog i na Međunarodnoj tribini kompozitora, više nagrada Udruženja kompozitora Srbije, JRT-a, Radio Beograda, SOKOJ-a, Mokranjčeve nagrade za 2005. godinu za kompoziciju Diptih op. 166 za engleski rog i kamerni orkestar.

Dela su mu izvođena na svim festivalima u zemlji, kao i u mnogim muzičkim centrima Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompozicija Mančester trio za flautu, violončelo i klavir, op. 93 (1987), naslov je dobila po tome što je namenski komponovana za gostovanje u Mančesteru studentske ekipe Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u okviru tada redovne razmene ekipa između tamošnjeg Kraljevskog koledža za muziku i našeg Fakulteta. U ovom slučaju sastav su činili Dejan Gavrić, flauta, Sandra Belić, violončelo i Lidija Stanković, klavir. Njihov nastup je bio 18. novembra 1987, a sledeće godine su Trio izvodili i na festivalu Muzika u Srbiji (21. aprila) i na Tribini u Opatiji (3. novembra). U potonjim godinama delo su prihvatili i brojni drugi izvođači, naši i strani. Tako su ga u Amsterdamu, 22. juna 1993. izvodili holandski flautista Žak Zun, francuska čelistkinja Izo Šua i naš Aleksandar Madžar, a u Blumingtonu (SAD), 3. marta 1996. isto dvoje stranaca sa američkim pijanistom Džonatanom Bisom. Trio je izvođen i u Danskoj, Južnoj Africi, Bocvani, a od našeg novog inostranstva i u Skoplju i Podgorici.

Mančester trio ima tri stava, koji se povezuju attacca: Arabeska, Elegija i Tarantela.