Održana majstorska radionica i koncert akordeoniste Injakija Alberdija

datum slika oktobar 22, 2014

U organizaciji Udruženja kompozitora Srbije u nedelju, 19.10.2014. od 12 do 14h održana je majstorska radionica čuvenog španskog soliste na harmonici i pedagoga INJAKIJA ALBERDIJA kojoj su prisustvovali zainteresovani kompozitori, učnici i studenti harmonike.

Sa početkom u 19 časova u Holu Narodne banke Srbije, Alberdi je održao izuzetno posećen solistički koncert sa sledećim programom:

Feliks Ibarondo (1943) – ARINKA, 2003
Gabrijel Erkoreka (1965) – Antonio de Kabezon (1510 – 1566) – CUATRO DIFERENCIAS & TIENTO AL IV TONO
Hoze Maria Sančez Verdu (1968) – ZURIA, 2013/ 2014
Tošio Hosokava (1955) – MELODIA, 1979
Sofija Gubajdulina (1931) – KADENCA, 2003/ 2011
Hesus Tores (1965) – CADENCIAS, 2004 – 2013



Biografija Injakija Alberdi

Jedan od vodećih harmonikaša današnjice, Španac Injaki Alberdi (Iñaki Alberdi), svoje bavljenje muzikom duguje porodičnoj tradiciji.  U petnaestoj godini otkriva velike mogućnosti harmonike i počinje četvorogodišnje studije u klasi Fridriha Lipsa na Ruskoj muzičkoj akademiji u Moskvi, a zatim godinu dana radi sa Matijem Rantenenom na Akademiji Sibelijus u Helsinkiju. Već za vreme studija postigao je izuzetan uspeh osvajajući,  kao jedini evropski harmonikaš, prva mesta na međunarodnom takmičenju harmonikaša u Moskvi i na Svetskom kupu.

Danas je njemu posvećeno preko 50 kompozicija poznatih autora među kojima su Sofija Gubajdulina, Hesus Tores,Karlhajnc Štokhauzen, Luis de Pablo, Joan Guinđoan, Paskal Genje, Aurelio Kataneo.

Svojim ugledom je postigao da harmonika postane solistički instrument na repertoarima simfonijskih orkestara pa je kao solista nastupao sa Kraljevskom liverpulskom filharmonijom, Orkestrom Radiotelevizije Španije, Simfonijskim orkestrom Bilbaoa, Orkestrom grada Granade, Filharmonijom Malage, Orkestrom Ruskog ministarstva kulture…

Koncerte je održao u prestižnim dvorana kao što su sala muzeja Ermitaž u Petrogradu, Auditorijum u Barseloni, dvorane Državne opere u Štutgartu, Kairske opere, Teatra de la Fenice u Veneciji, sala Arsenal u Mecu i Duke’s Hall Kraljevske muzičke akademije u Londonu. Nastupao je na Bijenalu u Veneciji, festivalima u Varšavi, Hamburgu, Granadi, San Sebastijanu, Dablinu…

Snimao je izdavačke kuće Verso, Kairos, Stradivarius a njegov CD u izdanjuEt’Cetera dobio je prestižnu nagradu Gramophone Editor’s Choice Award koju dodeljuje londonski list Gramophone. Nedavno je snimio disk sa Nacionalnim orkestrom Španije posvećen njegovoj karijeri kao soliste u izdanju Nacionalnih orkestara i horova Španije.

Trenutno radi kao profesor harmonike na Fakultetu u San Sebastijanu.