Naše kompozitorke na međunarodnoj sceni

datum slika jun 8, 2015

Dela Ivane Stefanović na Svetskim danima muzike u Sloveniji, uspeh Branke Popović na Međunarodnoj tribini kompozitora u Talinu, premijera nove opere Isidore Žebeljan u Nemačkoj, Irena Popović trostruki laureat u Banjaluci.


Od šest kompozicija koje je Udruženje kompozitora predložilo za jedan od najprestižnijih festivala Svetski dani muzike a koji će se održati u Sloveniji od 26.9. do 2.10.2015. godine, žiri Međunarodnog društva za savremenu muziku koje organizuje festival, odabrao je kompoziciju Ivane Stefanović „Ako ko čuje glas moj“ za mešoviti hor.





Na nedavno održanom International Rostrum of Composers u Talinu, Estonija (festival snimaka koje predlažu evropske radio stanice) koji organizuje UNESCO, u deset dela koja se preporučuju za emitovanje u svim radio stanicama, uvršćena je kompozicija Branke Popović „Lines and Circles“ kao predlog III programa Radio Beograda. Kompozicija je premijerno predstavljena u ciklusu koncerata III programa i Digitalnog programa RTSa a izveo je ansambl Studio 6.



Nova fantastična opera u tri čina Isidore Žebeljan „Nahod Simon“ premijerno je izvedena 29. maja 2015, u Musiktheatar im Revier u Gelsenkirhenu (Nemačka).
Operu je naručila i producira operska kuća Musikteater im revier (Musiktheatar im Revier) iz Gelzenkirhena.
Libreto je napisao Borilsav Čičovački, po motivima srpske narodne pesmeNahod Simon i romana Izabranik Tomasa Mana, diriguje finski dirigent Valteri Rauhalami (Valtteri Rauhalammi), a režira holandski reditelj Mihil Dajkema (Michiel Dijkema).
Do kraja sezone slede predstave 31. maja, kao i 12, 20, i 25. juna.
U pitanju je celovečernja opera u trajanju od oko 2 sata, pisana za 20 solista, dva hora i simfonijski orekstar. Ovo je prvi put u istoriji srpske umetnosti da je jedno ovako obimno teatarsko delo naručeno iz inostranstva od nekog srpskog umetnika.
U pitanju je peta opera Isidore Žebeljan, a poseban kuriozitet predstavlja i to što je nemački solisti i horovi u celini pevaju na srpskom jeziku.


Na 18. Teatar festu ”Petar Kočić” u Banja Luci, nagradu za najbolju muziku dobila je Irena Popović Dragović za muziku u tri predstave: „Doktor Nušić“ Narodnog pozorišta u Beogradu, „Potpuno skraćena istorija Srbije“ Pozorišta mladih Novi Sad i „Kauboji“ Narodnog pozorišta Kikinda.