Muzika Isidore Žebeljan u svetu

datum slika april 8, 2016

Premijera u Padovi, pozorišna muzika i svetski muzički časopisi o kompakt disku ‘Brodski kvartet svira Isidoru Žebeljan’

U italijanskom gradu Padovi održana je, u utorak, 8. marta, svetska premijera kompozicije Nove Ladine pesme bez reči, za obou, obou d’amore, engleski rog i gudački orkestar. Delo su izveli čuveni Venecijanski solisti (I Solisti Veneti) i dirigent Klaudio Šimone.
Studijski snimak kompozicije objavila je 2013. godine britanska diskografska kuća Oboe Classics iz Londona.
Krajem januara, u norveškom gradu Trondhajmu, održana je svetska premijera pozorišnog komada Dopler, prema istoimenom romanu Erlanda Lua, a u dramatizaciji i režiji slovenačkog reditelja Tomija Janežiča. Muziku za ovu produkciju, koja je već sada označena kao najznačajniji kulturni događaj sezone u Trondhajmu, i kao jedan od najzapaženijih u Norveškoj, komponovala je Isidora Žebeljan.
Povodom objavljivanja kompakt diska ‘Brodski kvartet svira Isidoru Žebeljan’, u izdanju nemačke diskografske kuće CPO, najvažniji muzički časopisi objavili su izuzetno pozitivne kritike.
Gramofon: “Muzika Isidore Žebeljan je ispredena od žestoke, nepredvidljive, slobodne snage… Fascinantno je čuti smelost i imaginaciju s kojom se Isidora Žebeljan igra ritmovima…”
Bi Bi Si Muzički magazin: “Srpska kompozitorka Isidora Žebeljan se proslavila intenzivnom originalnošću i vatrenom emotivnom ekspresijom svoje muzike…’’
Međunarodni Mjuzikveb: “Njena muzika poseduje potpuno unikatan muzički jezik, duboko emotivan i žestoko uzbudljiv… Isidora Žebeljan ima nezaboravan izraz koji potpuno osvaja.”

Isidora Žebeljan