Stevan Hristić – Četiri svite iz baleta „Ohridska legenda“, najnovije izdanje Udruženja

datum slika oktobar 7, 2012

Ohridska legenda Stevana Hristića (1885 – 1958), kultno delo srpske baletske literature, premijerno je izvedeno u Beogradskoj operi 29.novembra 1947. godine, da bi zatim doživelo brojna izvođena na domaćim i inostranim scenama.

Uporedo sa baletom koncertno su se izvodile razne igre iz baleta koje dugo nisu bile klasifikovane kao delovi određenih svita, a za života kompozitora štampana je samo prva svita. Ostale su se izvodile tako što su dirigenti pravili svoj izbog igara.

Ovo izdanje, 54 godine nakon smrti kompozitora,fiksira sadržaj sve četiri svite i daje ga u štampanoj formi ,jer su se Svite u dosadašnjoj praksi izvodile iz raznih prepisa i fotokopija! Priređivač svita, kompozitorka Mirjana Živković, temeljno je proučila sve dostupne varijante i dala rekonstrukciju vernu kompozitorovim zamislima i sadržaju koji je on najčešće koristio kao dirigent svojih svita. Ovo izdanje se s pravom može nazvati kapitalnim izdanjem.

Redakcija pariture, predgovor i korektura notnog teksta – Mirjana Živković
Urednica izdanja – Neda Bebler
Uredništvo – Vlastimir Trajković, Ana Stefanović, Neda Bebler, Minta Aleksinački, Miloš Zatkalik
Prevod na engleski – Miloš Zatkalik
Notografija – Slobodan Varsaković
Dizajn korica – Simona Dašić Raca
Štampa – PTT Srbija Beograd
Realizaciju izdanja omogućili – Javno preduzeće PTT saobraćaja Srbije, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informacionog društva RS