Seminar o popularnoj muzici

datum slika mart 19, 2013

Udruženje kompozitora Srbije je od 15 do 17.marta 2013. organizovalo trodnevni seminar sa temom “Popularna muzika kao integralni deo savremene kulture”.

Seminar je deo velikog projekta TEMPUS čiji je pokrovitelj Evropska Unija a predviđen je za inovacije u nastavi muzike u muzičkim školama, na fakultetima i opšte obrazovnim ustanovama.

Nosilac projekta, koji je okupio 19 partnera iz inostranstva i Srbije, je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu a naše Udruženje je uključeno u projekat kao neakademski partner. Seminar je odobrio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Predavači su bili:

  • dr Vesna Mikić koja je govorila o Popularnoj muzici u popularnoj kulturi – defincije, žanrovi, istorijski razvoj
  • Zoran Simjanović je održao predavanje na temu Primenjena muzika (film, radio i televizija)
  • Rade Radivojević je obradio dve teme, Srpska popularna muzika za decu i Veliki srpski pesnici u okviru popularnog žanra
  • Tema Kornelija Kovača bila je Četiri decenije uspona popularne muzike (od 1960 do 2000)

Predavanja su praćena video projekcijama, audio snimcima i živim izvodjenjima uz podsticanje polaznika na aktivno učestvovanje, postavljanje pitanja i uspostavljanje dijaloga sa predavačima.

Rade Radivojević je za ovu priliku pozvao desetoro dece članova glumačke sekcije Studija 13 koji su uživo izveli dve njegove kompozicije, kao i glumca Aleksandra Srećkovića Kuburu koji je govorio stihove ali je i uživo uz klavirsku pratnju Radivojevića otpevao jednu pesmu.

Kornelije Kovač je svoje predavanje propratio muzičkim ilustracijama koje je izvodio na klaviru a na kraju predavanja je veoma podstakao auditorijum time što je pustio jednu svoju instrumentalnu kompoziciju zamolivši prisutne da izlože svoje unutarnje filmove vezane za sadržaj dela, da bi predavanje završio svojom improvizacijom na klaviru koja je podstaknuta trenutkom.

Uz izuzetnog teoretičara i vrsnog predavača dr Vesnu Mikić koja je znalački pokazala primenu teorije na analizu muzičkih primera iz prakse, šarmantnog Zorana Simjanovića koji je svoje predavanje obogatio nizom situacija i anegdota vezanih za snimanje filmova na kojima je sarađivao, seminar je dobio nepodeljeno priznanje svih 36 učesnika što je maksimum koji smo mogli da prihvatimo po propozicijama Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Seminaru su prisustvovali polaznici iz Beograda, Kragujevca, Svilajnca, Šida, Pančeva, Mladenovca, Stare Pazove, Sombora, Kosovske Mitrovice i Bačke Palanke, a interesovanje je bilo znatno šire. Da smo imali pravo mogli smo da primimo još 30 polaznika.

Polaznici su na kraju seminara popunjavali obaveznu anonimnu anketu u okviru koje su davali odgovore na 10 pitanja o tome kako su ostvareni ciljevi seminara, o oblicima rada primenjenim na seminaru, o tome da li će im seminar pomoći da unaprede sopstveni rad, o uslovima rada i celokupnoj organizaciji seminara. U 90% anketnih listića nalaze se najviše ocene u svim kategorijama, a preostalih 10% je samo pojedine kategorije ocenilo jednom ocenom niže.

Citiramo:

„Ovo je najbolji seminar na kome sam prisustvovala!“

„Perfektno! Sadržaj i organizacija! Čista desetka!“

„Odličan seminar, veoma dobro organizovan, zanimljivi predavači, svaka čast.“

„Sve pohvale!!!“

„Molim za češće održavanje ovakvih predavanja!!!“