Delo Branke Popović izvedeno na Festivalu Svetski dani nove muzike

datum slika decembar 6, 2013

Na ovogodišnjem festivalu Svetski dani nove muzike koji je organizovan u Slovačkoj i Austriji na tri lokacije – u Košicama, Bratislavi i Beču, izveden je gudački kvartet out of nowhere naše koleginice  Branke Popović, na koncertu održanom  12. novembra, u Koncertnoj sali Dvorana u Bratislavi.  Ova kompozicija izabrana je od strane  žirija Festivala između 5 ponuđenih srpskih ostvarenja koje je odabrao žiri Udruženja. Kompoziciju su izveli članovi Austrijskog ansambla za novu muziku iz Salcburga, u sastavu Ivana Pristašova-Zaugg i Georges-Emanuel Schneider – violine, Jutas Javorka – viola, Peter Siegl – violončelo.

Branka Popović je prisustvovala izvođenju svog dela kao predstavnik Udruženja kompopzitora Srbije, tj. Srpske sekcije Međunarodnog  društva za savremenu muziku.

U svom izveštaju ona kaže: “Austrijski ansambl za novu muziku čine izuzetni muzičari posvećeni interpretaciji savremene muzike, pa su moj gudački kvartet izveli tehnički precizno, sa brigom o svakom detalju notnog teksta, a istovremeno maštovito, kreativno, sa velikom pažnjom usmerenom na dramaturški global, karakter kompozicije, kao i ekspresiju i tip zvuka koji je zahtevan u partituri. Koncertna sala Dvorana je sveden kamerni prostor izuzetne akustike, što je doprinelo da usled stetoskopskog izvođenja članova Austrijskog ansambla za novu muziku, plastika kompozicije bude dodatno potencirana.

Koncert je bio dobro posećen, a kompozicija je izrazito pozitivno prihvaćena kako od strane izvođača, tako i od strane publike, kao i članova žirija Festivala.

Dvorana

Sala Dvorana u kojoj je izveden kvartet Branke Popović