Svetska premijera koncerta za violinu i orkestar Isidore Žebeljan

datum slika septembar 4, 2017

Isidora Žebeljan nas je obavestila da je ove godine rezidencijalni kompozitor Stift festivala kamerne muzike, jednog od najprestižnijih letnjih muzičkih festivala u Holandiji.

Tako je u četvrtak, 24. avgusta, u prepunoj Velikoj crkvi u holandskom gradu Enshede, održana svetska premijera koncerta za violinu i orkestar Isidore Žebeljan pod nazivom Tri čudne ljubavi . Ta premijera je centralni događaj ovogodišnjeg Stift festivala.
Tri čudne ljubavi su komponovane za fenomenalnog holandsko-britanskog violinistu Danijela Rolanda, prvog violinistu Brodski kvarteta, a kao porudžbina Eduard fan Bejnum Fondacije iz Holandije. Ta fondacija daje porudžbine istaknutim stranim kompozitorima, koji komponuju za prvorazredne holandske muzičare.
Danijel Roland, koji je ujedno i umetnički direktor ovog festivala, briljatno je svirao Isidorinu kompoziciju uz pratnju festivalskog orkestra, pod upravom Davida Koena, a publika je izvođače i Isidoru pozdravila ovacijama, tako da je drugi stav koncerta izveden na bis.
Narednih dana će u okviru istog festivala biti izvedene još dve Isidorine kompozicije, Sarabanda za klavirski trio i Zujte struneza violinu i klavir, a interpretatori će, pored Danijela Rolanda, biti izuzetni evropski umetnici, poput pijanistkinja Nino Gvetadze (jedne od najvećih zvezda savremenog pijanizma) i Irine Botan kao i naše sjajne čelistkinje Maje Bogdanović.