Proslava Dana Udruženja kompozitora Srbije

datum slika mart 26, 2024

U utorak 12. marta održana je svečanost povodom obeležavanja 79. godina od osnivanja Udruženja kompozitora Srbije. Tim povodom uručene su Zahvalnice pojedincima i institucijama koje Udruženju pružaju podršku u radu i sa kojima ostvaruje dugogodišnju uspešnu saradnju: Simfonijskom orkestru RTS-a, Zadužbini Ilije M. Kolarca, Muzičkoj redakciji Trećeg programa Radio Beograda, Ansamblu Metamorfozis, muzikologu dr Sonji Marinković, kompozitoru i teoretičaru mr Milošu Zatkaliku i muzikologu i notografu Slobodanu Varsakoviću.

Pred prepunom salom, prigodnim govorom, svečanost je otvorio predsednik Udruženja, kompozitor Rade Radivojević.

U muzičkom delu programa, u kome su se predstavile sekcije Udruženja kompozitora, učestvovali su naši renomirani izvođači: pijanista Vladimir Gligorić izveo je tri stava iz kompozicije Zvona, muzika za klavir op.5 Vlastimira Trajkovića. Kvartet Pneuma iz Novog Sada izveo je kompoziciju Altus Vladimira Tošića. U interpretaciji Trija Pokret imali smo priliku da čujemo kompoziciju Tatjane Milošević Mijanović Time of Light.

Pozdrav Kvinsi Džonsu Vojislava Bubiše Simića izveo je Marko Đorđević na trubi uz Ivana Aleksijevića na klaviru a kao specijalni gost nastupio je Stjepko Gut. Aleksandra Bijelić Aleksijević uz klavirsku pratnju Ivana Aleksijevića, izvela je Zlatni dan Kornelija Kovača i Ljubav je samo reč Vojkana Borisavljevića.

Muzikolog dr Biljana Leković, u ime autorskog tima, govorila je o kapitalnom projektu čija je izrada u toku – Monografiji povodom 80 godina UKS-a.
Program je vodila muzikolog dr Aleksandra Paladin.

Snimak sa proslave obeležavanja Dana Udruženja održane 12. marta ove godine, može da se pogleda na YouTube-u.

 

Galerija