Simić Vojislav

Adresa: Ustanička 167, Beograd
Tel: 2882-224
Mob: 064-1266016
e-mail: juditsimic@ikomline.net

Foto: Darko Ćirkov

Vojislav Simić, kompozitor, aranžer i dirigent, rođen je 18. marta 1924. u Beogradu. Maturirao u II muškoj gimnaziji 1942, studirao kompoziciju kod prof. Stanojla Rajičića i dirigovanje kod prof. Predraga Miloševića, gde je diplomirao 1954. g. Osnovao je amaterski džez orkestar “Dinamo” 1946, prvi big band u Srbiji. Pisao je muziku raznih žanrova, od dečje, horske, zabavne, jazza, pa do popularne simfonijske muzike. Trideset godina je Džez orkestar Radio televizije Beograda, sa kojim je postigao velike uspehe u zemlji i inostranstvu. Sa kompozicijom “Salute to Count Basie” u Juan le Pinsu, Francuska, 1960. osvojio je sa Jazz orkestrom RTB prvu nagradu, .a u Cava del Tirenni, Italija, osvojio je drugu nagradu sa kompozicijom “Festa Paesana”1965. g.. Bio je više od četrdeset godina gost dirigent Pozorišta na Terazijama, za koje je pisao i orkestracije. Takođe je bio čest gost dirigent Simfonijskog orkestra JNA. Posle penzionisanja 1985. g. nastavio je da sarađuje sa Radio Beogradom. Osnovao je orkestar “Stari lavovi” i od 1986. do 1992. vodio je hor serniora “Branko Krsmanović” za koji je napisao vise od 70 aranzmana i kompozicija, evergeena i starih srpskih rodoljubivih pesama. I dan danas piše i diriguje kao gost raznim ansamblima. Oženjen je, ima dve kćerke i troje unučadi.

Kompozicije:

Spisak najvaznijih ostvarenja: Muzika za TV serije “Neven” i “Osma ofanziva”, kao i muzika za filmove “Sumnjivo lice”, “Dr” i “Vagon Li”. Scenska muzika za pozorišne komade “Staklena menazerija”, “Dobri čovek iz Sečuana”, “Zločin i kazna”, “Mačka na usijanom limenom krovu, “Plači voljena zemljo” itd. Pored velikog broja jazz kompozicija i aranžmana napisao je i veće forme: Jazz fantaziju: “ Igra pod Šar Planinom”, Jazz svitu iz tri stava: “Pesma sa Juga”, obadve izvedene u Minhenu 1963. i 1965. g. sa velikim uspehom, koje predstavljaju i prve kompozicije i aranžmane tzv. etno-jazza kod nas. Na srednjevekovnu temu “Ninje sili” napisao svitu iz tri stava “Epitaf Kir Stefanu Srbinu”. Inicijator koncerata Mokranjac u jazzu, gde je njegova svita Mokranjčevih svita i rukoveti izvedena nekoliko puta u Negotinu. Za Slobodiste u Kruševcu 1984. napisao kantatu prema poemi “Prometejeva činija” Ljubiše Đidica. Horske kompozicije “Pošla moma na vodu”(horski hit) kao i dve duhovne kompozicije,” Skaži mi Gospodi” i “Oče naš” izvode često horovi u zemlji, u Evropi, SAD i Kanadi.

Nagrade:

Nagrada za životno delo Radio Televizije Beograd, Zlatni Beočug, nagrada za žvotno delo jazz festivala Nišvil. Nosilac Ordena rada sa zlatnim vencem i Ordena zasluge za narod sa srebrnim zracima.