Božićević Ivan

(Beograd, 27. maj 1961), kompozitor, orguljaš, pijanista i aranžer

Web: www.ivanbozicevic.com

Studije muzike završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao kompoziciju u klasi Aleksandra Obradovića. Usavršavao se na kursevima nove muzike u Darmštatu 1982. i 1984. godine. Orgulje je studirao na Visokoj muzičkoj školi u Frankfurtu (solistički smer, u klasi Edgara Krapa), gde je diplomirao 1988. godine. Specijalizovao je ranu muziku u Salamanki 1988. i 1990. godine (kod Gija Bovea i Montserat Torent). Koncerte je priređivao u Srbiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Španiji i SAD.

Božičević je jedno vreme predavao harmoniju i polifoniju na Višoj muzičkoj školi u Nišu (1989-92), zatim harmoniju, kontrapunkt i analizu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1992-96) i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1996-2001). Od decembra 2001. živi i radi u Splitu kao slobodni umetnik, nastavljajući svoju kompozitorsku i interpretatorsku delatnost. U Splitu osniva džez-bend SplitMinders, sa kojim izdaje CD Sotto mare, sopra aria (BestMusic, Zagreb) i nastupa na džez festivalima širom Hrvatske. Kao pijanista i aranžer uspostavlja plodnu saradnju sa pop muzičarima (Tedi Spalato, Hari Rončević, klapa Cambi), dok u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu učestvuje u nekoliko projekata.

Božičevićev kompozitorski opus obuhvata tri simfonije, kamerna i solistička dela, kao i brojne kompozicije za elektronske instrumente. Dela mu se često izvode na radiju i TV, kao i na koncertima u zemlji i inostranstvu (Švedska, Nemačka, SAD).

Za svoj kompozitorski rad nagrađen je Srebrnom medaljom Univerziteta umetnosti u Beogradu, Oktobarskom nagradom grada Beograda za studente, Nagradom Stevan Hristić, kao i brojnim nagradama na konkursima Udruženja kompozitora Srbije. Više puta je nagrađivan i na konkursima Hrvatskog sabora kulture kao i na festivalu Cro Patria. Kompozicija Raven’s Pass osvojila je Anton Stadler Award 2010, Monkey Face – glavnu nagradu takmičenja 2011 Garth Newel Composition, a Microgrooves i Aliénor Courante – Prve nagrade u kategorijama solističke odnosno kamerne muzike konkursa 2012 Aliénor Harpsichord Composition Competition.

Izbor dela:

Tri ženske pesme, za sopran i klavir (1981)
Chamber Music (na stihove Jamesa Joycea) za sopran, violončelo i klavir (1986)
Pet haiku prema Bashou, za orgulje solo (1987)
Pet haiku prema Bashou, za simfonijski orkestar (1989)
Ostrvo glasova, ciklus kompozicija za elektroniku (1992)
Mesečeva prekretnica, za elektroniku (1993)
Sotto voce, za klavir solo (1994)
Pastir dobri (na stihove Erme Sotirove), za ženski hor i klavir (2000)
Marittimo, za obou, klavir i gudački orkestar (2005)
Monkey Face, za klavirski kvartet (2010)
Raven’s Pass, za basetni rog i klavir (2010)
Aliénor Courante, za sopran, violončelo i čembalo (2012)
Microgrooves, za solo čembalo (2012)

opširnije na internet stranici: www.ivanbozicevic.com