RIMUS 2023 – Revija instrumentalne muzike Udruženja kompozitora Srbije

datum slika jun 30, 2023

U utorak, 27.6. u organizaciji Udruženja kompozitora Srbije, održan je festival pod nazivom RIMUS – Revija instrumentalne muzike Srbije.

Festival je otvorio predsednik Udruženja, kompozitor Rade Radivojević, koji je rekao da će nakon uspešnog prošlogodišnjeg izdanja festivala, i RIMUS 2023, održati visok nivo kvaliteta i imati dobar prijem i odobravanja kod publike i stručne javnosti.

Ove godine predstavljeno je deset novih kompozicija naših poznatih autora, članova Udruženja kompozitora Srbije, koji su se u svom dosadašnjem radu već dokazali kao oprobani stvaraoci instrumentalne muzike.

Dela su pisana specijalno za ovu priliku i nisu žanrovski ograničena. Svoje kompozicije na drugom izdanju RIMUS-a predstavili su kompozitori Zoran Radetić, Milan Đurđević, Jovan Maljoković, Gabor Lenđel, Aleksandar Filipović, Slobodan Bata Božanić, Žarko Stanković, Asim Sarvan, Nenad Jelić i Aleksandar Ranđelović.

PGP RTS objavio je i promovisao kompakt disk sa festivalskim kompozicijama na samom festivalu.

Svoje prikaze i analize kompozicija imali su studenti doktorskih i master studija Fakulteta muzičke umetnosti, koje je okupila dr Biljana Leković, docent na Katedri za muzikologiju, a koji su dali poseban akademski ton celom ovom događaju, još jednom u nizu uspešnih projekata Udruženja kompozitora Srbije.

 

Galerija