Nagrade Udruženja kompozitora Srbije koje se uručuju na 27. Međunarodnoj tribini kompozitora

datum slika oktobar 1, 2018

Nagrade „Stevan Mokranjac“, „Aleksandar Pavlović“ i „Pavle Stefanović“, koje dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije, uručuju se na 27. Međunarodnoj tribini kompozitora koja se održava od 4-8. oktobra u Studentskom kulturnom centru.

Stručni žiri Udruženja kompozitora Srbije za nagradu „Stevan Mokranjac“, u sastavu kompozitori Srđan Hofman, Zoran Erić, Svetlana Savić, Ivana Brkljačić i muzikolog Sonja Marinković uzimajući u obzir 56 kompozicija premijerno izvedenih na domaćim i stranim podijumima u 2017. godini, izdvojio je u najuži izbor tri kompozicije:
radiofonsku poemu „Veliki kamen“ Ivane Stefanović, kompoziciju „Toba“ za simfonijski orkestar Branke Popović i koncert za violinu i orkestar „Tri čudne ljubavi“ Isidore Žebeljan.

Za nagradu „Stevan Mokaranjac“, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje u našoj zemlji, koje se ove godine dodeljuje po 25. put pod pokroviteljstvom Ministrastva kulture Srbije, žiri je većinom glasova dao prednost delu IVANE STEFANOVIĆ i odlučio da ono bude dobitnik nagrade „Stevan Mokranjac” za 2017. godinu.

„U radiofonskoj poemi Veliki kamen Ivana Stefanović se pojavljuje u dvostrukoj ulozi – reditelja i kompozitora. Polazeći od odabranih stihova Hasanaginice Ljubomira Simovića, autorka gradi višeslojno delo.
Strukturno čini ga pet akustičkih slika u kojima su korišćeni zvuci različitog porekla: ambijentalni šum, dokumentarni akustički zapisi zvuk lopate koja kopa zemlju, uvek po istom ritmičkom obrascu, zvuk koraka po zemlji, kamenju, lišću, zvuk drevnog drvenog točka za navodnjavanje iz grada Hame u Siriji i originalna muzika Ivane Stefanović. Glasovi dva glumca Ane Sofrenović i Slobodana Beštića korišćeni su kao muzičko-dramski likovi i izražavaju dva suprotstavljena principa, sukob sile, surovosti, osude, na jednoj, i nemoći, tragične krivice, stida i uzaludnosti, na drugoj strani.
Znalačka organizacija muzičko-dramskog toka, minuciozni rad sa zvučnim materijalom, tehnička perfekcija realizacije i svevremenost značenja čine radiofonsku poemu Veliki kamen delom izuzetne vrednosti“.

Ivana-Stefanovic-nagrada-Stevan-Mokranjac.jpg

*********

Nagradu „Aleksandar Pavlović“ za izuzetan doprinos za promociju srpske muzike u 2017. godini, koja se ove godine dodeljuje po drugi pod pokroviteljstvom Sokoja, žiri u sastavu kompozitori Milan Mihajlović i Miloš Zatkalik i muzikolozi Zorica Premate, Snežana Nikolajević i Ksenija Stevanović jednoglasno je dodelio Ansamblu za novu muziku Gradilipte i njegovom umetničkom direktoru, pijanistkinji Nedi Hofman.
Žiri je takođe visoko vrednovao aktivnosti trija „Singidunum“, pijanistkinje Katarine Radovanović Jeremić i akordeoniste Vladimira Blagojevića.
„Ansambl Gradilište je u toku 2017. godine organizovao takmičenje u celini posvećeno srpskoj muzici, odsvirao tri koncerta na Međunarodnoj tribini kompozitora, izveo autorski koncert kompozitorke Svetlane Maksimović i doktorski umetnički projekat mecosoprana Ane Radovanović i objavio ga na istoimenom CD-u …
Zbog ovakve raznovrsne i umetnički visoko rangirane aktivnosti u toku prethodne godine, Ansambl za novu muziku Gradilište je odabran da ponese priznanje „Aleksandar Pavlović“ koje dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije.“

Ansambl-Gradiliste-Nagrada-Aleksandar-Pavlovic.jpg

Neda-Hofman-Nagrada-Aleksandar-Pavlovic.jpg

*********

Nagrada „Pavle Stefanović”, koja se ove godine dodeljuje po drugi put pod pokroviteljstvom Sokoja, za 2017. godinu pripala je muzikologu Ani Kotevskoj, za profesionalno autoritativan, esejistički slojevit i kritički suptilan tekst o radiofonskoj poemi Veliki kamen Ivane Stefanović pod nazivom „Naracija koja ne priča priču“. Tekst je bio javno predstavljen u okviru Tribine „Novi zvučni prostori”, a objavljen je na sajtu Centra za muzičku akciju.
Žiri koji čine muzikolozi dr Mirjana Veselinović Hofman (predsednik Žirija), Jasmina Zec, dr Sonja Marinković, dr Vesna Mikić i Ivana Neimarević, pregledao je 89 radova pisanih u žanru eseja i (dnevne) kritike, i većinom glasova se opredelio za navedenu odluku.

Ana-Kotevska-Nagrada-Pavle-Stefanovic.jpg