29. Međunarodna tribina kompozitora

29. Međunarodna tribina kompozitora - online

29. Međunarodna tribina kompozitora

29. Međunarodna tribina kompozitora - onlne

Nagrade Udruženja kompozitora Srbije koje se uručuju na 27. Međunarodnoj tribini kompozitora

Nagrade Udruženja kompozitora Srbije koje se uručuju na 27. Međunarodnoj tribini kompozitora

datum slika oktobar 1, 2018

Nagrade „Stevan Mokranjac“, „Aleksandar Pavlović“ i „Pavle Stefanović“, koje dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije, uručuju se na 27. Međunarodnoj tribini kompozitora koja se održava od 4-8. oktobra u Studentskom kulturnom centru.

Stručni žiri Udruženja kompozitora Srbije za nagradu „Stevan Mokranjac“, u sastavu kompozitori Srđan Hofman, Zoran Erić, Svetlana Savić, Ivana Brkljačić i muzikolog Sonja Marinković uzimajući u obzir 56 kompozicija premijerno izvedenih na domaćim i stranim podijumima u 2017. godini, izdvojio je u najuži izbor tri kompozicije:
radiofonsku poemu „Veliki kamen“ Ivane Stefanović, kompoziciju „Toba“ za simfonijski orkestar Branke Popović i koncert za violinu i orkestar „Tri čudne ljubavi“ Isidore Žebeljan.

Za nagradu „Stevan Mokaranjac“, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje u našoj zemlji, koje se ove godine dodeljuje po 25. put pod pokroviteljstvom Ministrastva kulture Srbije, žiri je većinom glasova dao prednost delu IVANE STEFANOVIĆ i odlučio da ono bude dobitnik nagrade „Stevan Mokranjac” za 2017. godinu.

„U radiofonskoj poemi Veliki kamen Ivana Stefanović se pojavljuje u dvostrukoj ulozi – reditelja i kompozitora. Polazeći od odabranih stihova Hasanaginice Ljubomira Simovića, autorka gradi višeslojno delo.
Strukturno čini ga pet akustičkih slika u kojima su korišćeni zvuci različitog porekla: ambijentalni šum, dokumentarni akustički zapisi zvuk lopate koja kopa zemlju, uvek po istom ritmičkom obrascu, zvuk koraka po zemlji, kamenju, lišću, zvuk drevnog drvenog točka za navodnjavanje iz grada Hame u Siriji i originalna muzika Ivane Stefanović. Glasovi dva glumca Ane Sofrenović i Slobodana Beštića korišćeni su kao muzičko-dramski likovi i izražavaju dva suprotstavljena principa, sukob sile, surovosti, osude, na jednoj, i nemoći, tragične krivice, stida i uzaludnosti, na drugoj strani.
Znalačka organizacija muzičko-dramskog toka, minuciozni rad sa zvučnim materijalom, tehnička perfekcija realizacije i svevremenost značenja čine radiofonsku poemu Veliki kamen delom izuzetne vrednosti“.

Ivana-Stefanovic-nagrada-Stevan-Mokranjac.jpg

*********

Nagradu „Aleksandar Pavlović“ za izuzetan doprinos za promociju srpske muzike u 2017. godini, koja se ove godine dodeljuje po drugi pod pokroviteljstvom Sokoja, žiri u sastavu kompozitori Milan Mihajlović i Miloš Zatkalik i muzikolozi Zorica Premate, Snežana Nikolajević i Ksenija Stevanović jednoglasno je dodelio Ansamblu za novu muziku Gradilipte i njegovom umetničkom direktoru, pijanistkinji Nedi Hofman.
Žiri je takođe visoko vrednovao aktivnosti trija „Singidunum“, pijanistkinje Katarine Radovanović Jeremić i akordeoniste Vladimira Blagojevića.
„Ansambl Gradilište je u toku 2017. godine organizovao takmičenje u celini posvećeno srpskoj muzici, odsvirao tri koncerta na Međunarodnoj tribini kompozitora, izveo autorski koncert kompozitorke Svetlane Maksimović i doktorski umetnički projekat mecosoprana Ane Radovanović i objavio ga na istoimenom CD-u …
Zbog ovakve raznovrsne i umetnički visoko rangirane aktivnosti u toku prethodne godine, Ansambl za novu muziku Gradilište je odabran da ponese priznanje „Aleksandar Pavlović“ koje dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije.“

Ansambl-Gradiliste-Nagrada-Aleksandar-Pavlovic.jpg

Neda-Hofman-Nagrada-Aleksandar-Pavlovic.jpg

*********

Nagrada „Pavle Stefanović”, koja se ove godine dodeljuje po drugi put pod pokroviteljstvom Sokoja, za 2017. godinu pripala je muzikologu Ani Kotevskoj, za profesionalno autoritativan, esejistički slojevit i kritički suptilan tekst o radiofonskoj poemi Veliki kamen Ivane Stefanović pod nazivom „Naracija koja ne priča priču“. Tekst je bio javno predstavljen u okviru Tribine „Novi zvučni prostori”, a objavljen je na sajtu Centra za muzičku akciju.
Žiri koji čine muzikolozi dr Mirjana Veselinović Hofman (predsednik Žirija), Jasmina Zec, dr Sonja Marinković, dr Vesna Mikić i Ivana Neimarević, pregledao je 89 radova pisanih u žanru eseja i (dnevne) kritike, i većinom glasova se opredelio za navedenu odluku.

Ana-Kotevska-Nagrada-Pavle-Stefanovic.jpg