Zoran Erić (1950, Srbija) diplomirao je i magistrirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasu Stanojla Rajičića.

Erićev opus obuhvata dela različitih žanrova koja su pisana za brojne ansamble i soliste. Među značajnije kompozicije spadaju baleti Banović Strahinja i Jelisaveta; Subito za dva basa, ženski hor i traku; Artes Liberales za mešoviti hor, timpane i gong; Senario za dva violončela; Off za kontrabas i gudački orkestar; Cartoon za gudački orkestar i čembalo; Talea Konzertstück za violinu i gudački orkestar; Velika crvena mrlja Jupitera za ozvučeno čembalo udaraljke i živu elektroniku; Abnormalni udarci Dogona za bas klarinet, klavir, udaraljke, usnu bas-harmoniku i živu elektroniku; Helijum u maloj kutiji za gudački orkestar; Nisam govorio za alt saksofon, usnu bas-harmoniku, glumca-naratora i mešoviti hor; Oberon Koncert za flautu i instrumentalni ansambl; Šest scena – komentara za tri violine i gudački orkestar; Ko je ubio galeba? za 12 violončela; Sedam pogleda u nebo za gudački sekstet, Između činova, farsa-epizoda за оркестар.

Njegova dela izvodili su ugledni domaći i inostrani ansambli, kao što su gudački orkestri BGO Dušan Skovran, Gudači Sv. Đorđa, Kreisler Strings, Zagrebački solisti, Dvanaest čelista Berlinske filharmonije, Camerata Serbica, Irish Chamber Orchestra, Beogradska filharmonija. Sarađivao je sa najznačajnijim izvođačima među kojima su Živojin Zdravković, Pavle Dešpalj, Uroš Lajovic, Aleksandar Pavlović, Bojan Suđić, Darinka Matić-Marović, David Takeno, So-Ok Kim, Malači Robinson, Jon Bogdanesku, Marija Špengler, Arisa Fudžita, Nebojša Ignjatović, Miloš Petrović, Emanuel Pahud, Ljubiša Jovanović i mnogi drugi. Erićeve kompozicije izvođene su u gotovo svim zemljama Evrope, SAD, Kini i Australiji.

U Erićevom stvaralaštvu posebno mesto zauzima i obiman ciklus muzike za pozorište i film. Sarađivao je sa našim najistaknutijim pozorišnim stvaraocima kakvi su Dejan Mijač, Vida Ognjenović, Nikita Milivojević, Gorčin Stojanović, Boro Drašković, Egon Savin, Milan Karadžić, Nebojša Bradić, Sonja Vukićević i drugi. Autor je muzike za filmove Ubistvo sa predumišljajem, Stršljen, Senke uspomena.

Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Najznačajnije su Oktobarska nagrada grada Beograda, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku i Velika zlatna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu. Trostruki je dobitnik Mokranjčeve nagrade i dvostruki dobitnik Zlatne mimoze za filmsku, kao i Sterijine nagrade za pozorišnu muziku. Držao je međunarodne majstorske kurseve i seminare na poznatim evropskim visokim školama kao što Guildhall School of Music and Drama u Londonu i Iressia u Atini. Redovni je profesor i šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Sedam pogleda u nebo
U našim životima postoje i postojali su ljudi koji su uvek bili, koji jesu i koji će uvek biti sa nama. Bilo gde da se osvrnete – primetićete nešto što vas na njih podseća. Uvek kada pogledate u nebo – učinićete to znajući da vas oni vide. Mahnite i nasmešite se, pokažite im da znate da su tamo i da su uz vas. Koliko god to njima značilo, budite uvereni da to vama znači još više.

Delo je posvećeno uspomeni na Barbaru Takeno.