Tatjana Milošević

Tatjana Milošević (Srbija) diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Zorana Erića pod čijim mentorstvom je 2013. godine odbranila i doktorski umetnički projekat – kamernu operu u dva čina pod nazivom Ko je ubio princezu Mond. Danas je vanredni profesor na istoj katedri. Kao gostujući profesor, boravila je na Univerzitetu The Old Dominion u Norfolku (SAD). Bila je predavač i član žirija na kursu za mlade kompozitore 15th Young Composers Meeting u Apeldornu (Holandija).

Njene kompozicije izvođene su na brojnim značajnim festivalima i koncertima savremene muzike u većini evropskih zemalja, SAD-u, Južnoj Koreji kao i u našoj zemlji i region. Iz obimnog opusa izdvajaju se: Sjaj Betelgeza ili tajna crvenog džina, kompozicija sa kojom je 1997. godine predstavljala Srbiju na Danima svetske muzike u Seulu (Južna Koreja); balet CoinciDance koji je 2009. godine, na festivalu Groeten uit Arnhem, u Arnhajmu (Holandija) izveo ansambl De Ereprijs;kompozicija Buzzle premijerno izvedena 2000. godine na džez sceni BIMUHUIS u Amsterdamu u okviru projekta New blues for Piano holandskog pijaniste Marcela Wormsa… Pod pokroviteljstvom organizacije UNESCO, učestvovala je u projektu Waterproof u okviru koga je izvedena i objavljena njena elektronska kompozicija Tribute for Fort Honswijk 2001. Dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada za muzičko stvaralaštvo.

Prema drevnom tibetanskom verovanju, Chatatutu je sićušna ptica koja personifikuje ljubav, lepotu i mudrost. Čest je motiv u tibetanskim narodnim pričama u kojima dobro uvek pobeđuje zlo. Postoji verovanje da amajlija sa likom ove ptice može doneti veliku sreću.

Kompozicija je narudžbina ansambla Singidunum.