Sastav čiju „veštinu, staloženost i preciznost“ hvali i Njujork Tajms, ansambl Meitar, koji je 2004. godine osnovao njegov umetnički rukovodilac Amit Dolberg, nametnuo se kao istaknut virtuozni sastav specijalizovan za savremenu muziku. Sa sedištem u Tel Avivu, ansambl je nastupao u nekim od najprestižnijih dvorana na svetu, uključujući Centar Pompidu (Pariz), Perslovu dvoranu (Purcell Room) u Londonu, Radijal sistem i BKA (Berlin), Moskovski konzervatorijum, Univerzitet Jejl, 92Y (Njujork), Venecijansko bijenale savremene muzike, festival „Hajdelberško proleće“ (Heidelberger Frühling), festival Sound Ways u Sankt Peterburgu i dr.

Meitar Ansambl

Kao rezidentni ansambl, nastupao je na festivalu MATA (Njujork), na Dartmutskom koledžu (Dartmouth College) i festivalu Zeitkunst u Berlinu, a sada je rezidentni ansambl Izraelskog konzervatorijuma u Tel Avivu. Za poslednjih deset godina, ansambl je naručio i izveo preko dve stotine novih dela. Ansambl neguje saradnju s čuvenim kompozitorima kao što su Fabijan Panizelo, Mark Andre, Valter Cimerman, Filip Leru (rezidentni kompozitor ansambla), Marijus Pinčer, Danijel Peter Biro, Ivan Fedele, Čaja Černovin, Vladimir Tarnopolski, Gija Kančeli, kao i mnogi izraelski kompozitori.

Plodovi tih saradnji mogu se čuti na CD izdanjima španske diskografske kuće VERSO, američke diskografske kuće Albany, Izraelskog instituta za muziku i dr. Ansambl je stekao priznanja i na osnovu značajnog doprinosa koji daje razvoju izraelske kulture i muzike, uključujući nagrade Binyaminy (2006), Partosh (2008) i Landau (2010). Ansambl je nagrađen i Srebrnom palmom za najbolji dokumentarni film na Meksičkom međunarodnom festivalu filma 2010. godine, za svoj istorijski nastup u Vili na Vanzeu, Am Grossen Wannsee: The Wannsee Recordings, u produkciji Emrea Amrama Sonmeza.

Meitar Ansambl

Ansambl Meitar pokrenuo je i jedinstven obrazovni program za omladinu, projekat Tedarim, koji mladim muzičarima iz svih oblasti (izvođaštva, dirigovanja i komponovanja) nudi priliku da uče, istražuju i izvode novu muziku na najvišem nivou. Poseban program za decu What’s That Noise? („Šta se to čuje?“), program savremene muzike za celu porodicu, postigao je velik uspeh i pobrao mnoge pohvale. Ansambl je takođe osnovao CEME, Festival i radionice nove muzike za mlade profesionalne muzičare. Među gostujućim predavačima tog programa su i Ivan Fedele, Filip Leru, Fabijan Panizelo, Pjer-Andre Valad, članovi Ensemble Moderne-a i dr.