Mohamed Hadi Ajanbod

Mohamed Hadi Ajanbod(1980, Iran/Poljska), kompozitor, pisac i muzički pedagog. Jedan od najplodnijih kompozitora nove generacije. Trenutno završava doktorske studije kompozicije pod mentorstvom legendarnog poljskog kompozitora maestra Kšištofa Pendereckog. Dobitnik je niza prestižnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i porudžbina. Njegova dela izvode različiti solisti, ansambli i orkestri širom sveta.

Tree of the knowledge of good and evil (Drvo poznanja dobra i zla)je kompozicija zasnovana na hipotetičkom razgovoru između Satane, Adama i Eve u Rajskom vrtu. Za razliku od biblijske priče koja počinje u sadašnjem vremenu, a potom pruža uvid u ono što se desilo u prošlosti, ja sam pošao od drevnog doba; od večnosti, i tragao sam za istom pričom kroz sadašnjost i čak budućnost. Šta je izvor i snaga preobražaja jeste pitanje kojim sam se bavio pomoću muzičkih ideja i, kao u prvobitnoj priči, pitanjem koje sile razaraju muzičke ideje do raspada i propadanja.

Izabrao sam obou i gudački kvartet kao vrlo fleksibilan medij. Ovi instrumenti mogu da pokažu male promene u sonornosti i tembru, predstavljajući proces metamorfoze koji se odnosi na njihove razgovore i prevaru koju čovečanstvo doživljava u susretu sa Satanom.