Ivan Brkljačić

Ivan Brkljačić (1977, Srbija), diplomirao je (klasa Srđana Hofmana) i magistrirao (klasa Zorana Erića) kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu. Titulu doktora umetnosti stekao odbranom doktorskog umet­ničkog projekta Istar 2012. godine (klasa Srđana Hofmana). Zaposlen je kao docent na Katedri za teorijske predmete FMU u Beogradu (od 2005). Selektor je Tribine kompozitora od 2007. godine do danas.

Kompozicije su mu izvođene u Francuskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Češkoj, Brazilu, Švedskoj i Australiji (2010. godine kompozicijom Jinx otvoreni su Svetski dani muzike u Sidneju). Komponovao je pozorišnu muziku (Atelje 212, Scena Raša Plaović u Narodnom pozorištu, Bitef teatar, Duško Radović, Boško Buha, teatri u Zrenjaninu, Vršcu, Subotici, Banjoj Luci, Podgorici, Budimpešti i Erlangenu). Autor je muzike za celovečernji igrani film Ustanička ulica (2012, režija Miroslav Terzić). Dobitnik je Mokranjčeve nagrade za 2004. godinu za kompoziciju Kad se SEDAM puta digne zavesa za simfonijski orkestar i statuete 41. Sofest festivala za najbolju originalno komponovanu muziku za film Ustanička ulica, kao i Godišnje nagrade časopisa Muzika klasika u kategoriji primenjena muzika (za isti film).

Kompozicija Impromtu, svita za solo klavir je napisana 1995. godine, na prvoj godini studija kompozicije. Čine je četiri stava: I Lento, II Allegretto,III Vivo i IV Presto. Prvi stav počinje klasterom u dobokom registru, stvarajući mističnu atmosferu. U nastavku perpetuum mobile postaje muzičko jezgro iz kog se razcija zvučna kulminacija. Drugi stav je kratak i energičan i koristi repetitivnost muzičkog materijala. Treći komad figurira u sviti kao skerco. Poslednji stav, Presto, ponovo kao kakav perpetuum mobile, razornog je naboja, nalik finalu.