Ana Gnjatović

Ana Gnjatović (1984, Srbija) komponuje akustičnu i elektro-akustičku muziku sakupljajući i kombinujući pronađene objekte, dela, koncepte i ideje pogodne za prevođenje, ozvučavanje, generalizaciju i interpretaciju. Diplomirala je na Odseku za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2008. godine, u klasi profesora Milana Mihajlovića. Trenutno je na doktorskim studijama na istom odseku, u klasi profesora Srđana Hofmana, i angažovana je kao demonstrator u nastavi. Na Fakultetu umetnosti Priština – Zvečan predaje muzičku analizu.

Pohađala je brojne majstorske radionice kompozicije i improvizacije, sarađujući sa kompozitorima poput Žorža Apergisa, Haje Černovin, Brajana Fernihaua, Beata Furera, Luja Andrisena, Georga Fridriha Hasa, Ivana Fedelea… Dobitnik je nagrada Letnje akademije Prag-Beč-Budimpešta (2005) i VII Takmičenja za kompozitore Pre-art (2013), nagrade Fonda Josip Slavenski FMU Beograd (2010), finalista 4. Međunarodnog bijenala savremene muzike u Kopru (2014)… Kompozicije Ane Gnjatović izvođene su širom Evrope, u SAD, Izraelu i Japanu, i bile su na programima festivala kao što su Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani, KoMA, Međunarodni festival Čembalo – živa umetnost, Međunarodni festival harfe, Wratislavia cantans (Poljska), Culturescapes (Švajcarska), Festival de Wallonie, Espressivo (Crna Gora), Međunarodni muzički festival Ankara (Turska).

Kompozicija Phyllody. Quiescence (Filodija. Mirovanje, 2013) napisana je za 7. Pre-art takmičenje, na kome je nagrađena trećom nagradom. Filodija je retrogradna metamorfoza cvetnih delova biljke u listove. Delovi cveta pretvaraju se u zelene, lisnate strukture, a biljka, nesposobna da cveta, postaje delimično ili potpuno sterilna i propada. Ozeleneli cvetovi nastaju usled infekcija ili hormonskog disbalansa biljke, ali i planski, baštovanstvom.