Janis  Kiriakides

Janis Kiriakides (1969, Kipar/Holandija) rođen je u Limasolu, a 1975. godine je emigrirao u Britaniju. Putujući sa svojom violinom po Bliskom istoku, učeći tradicionalnu muziku, vraća se u Englesku i studira muzikologiju na Jork univerzitetu. Kasnije je bio privučen muzikom Luja Andrisena i seli se u Holandiju da bi kod njega studirao na Haškom konzervatorijumu.

Napisao je više od devedeset kompozicija, među kojima obimnija uključuju: memoryscape (35′) for video and ensemble (musikFabrik, WDR); satellites (50′) for ensemble and electronics (Seattle Chamber Players); disco debris (interactieve installatie, Amiens Maison de la Culture); an ocean of rain (80′) kojim je otvoren Aldeburgh Music Festival 2008. godine. Dve zvučne instalacije bile su postavljene u Holandskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2011.

Bio je rezidencijalni kompozitor na Huddersfield Contemporary Music Festival 2007. Ostvario je 10 CD-ova sa svojom muzikom. Dobitnik je Gaudeamus kompozitorske nagrade za delo a conSPIracy cantata – koju je The Wire magazine ocenio kao „moderni klasik u stvaranju”. CD Wordless dobio je počasno priznanje na Prix Ars Electronica 2006. Radi kao umetnički direktor Ensemble MAE, i predaje kompoziciju na Kraljevskom konzervatorijumu za muziku u Hagu.

mobylette je jedan od mojih komada pisanih za dijatonsku muzičku kutiju. Bila je to ideja Rona Forda da naruči od nekoliko kompozitora da pišu za ovaj medij i VPRO je objavio CD otprilike 1995. godine. Prijatelj mi je ugradio motor na muzičku kutiju tako da može da ide malo brže nego kad se okreće rukom. Kao bicikl sa malim motorom koji pomaže da se popnete na brdo.