Mihai Murariu

Mihai Murariu (1984, Rumunija) – Osvajanjem nekoliko nagrada na većini kompozitorskih takmičenja u Rumuniji i prisustvom na vodećim savremenim muzičkim festivalima u zemlji, Mihai Murariu uživa reputaciju aktivnog i cenjenog kompozitora mlađe generacije. On takođe razvija intenzivnu izvođačku aktivnost kao izvanredan pijanista i orguljaš. Od 2011, mladi muzičar je član Udruženja kompozitora i muzikologa Rumunije, a 2013. je odbranio svoj doktorat iz kompozicije. Sada radi kao docent na Nacionalnom univerzitetu Bukurešt.

apfelStrudel (2014) – Štrudla je testo sa slatkim ili slanim filom uvijeno i fino rastanjeno. Reč štrudla znači vrtlog (Whirlpool), jer je testo urolano tako da njegov centar liči na vrtlog. Mada se danas sreće svuda po svetu, štrudla od jabuka je specijalitet Austrije i Bavarske; njen fil je pravljen od seckanih jabuka, cimeta, suvog grožđa, hlebnih mrvica i drugih sastojaka u zavisnosti od recepta.

Ako sve pobrojane sastojke zamenite muzičkim elementima da biste napravili muzičku štrudlu: testo postaje ostinato, jabuke postaju vodeći motiv, cimet – određeni tonski rod, grožđice – mini-kadence, hlebne mrvice – drugi načini akcentovanja i artikulacije, i slično.

Bon appétit!